<em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenNieuws

Kleine groei export bloemen en planten

De Nederlandse export van bloemen en planten is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 1% toegenomen tot circa €1,6 miljard. Dat meldde brancheorganisatie VGB maandag.

De sterkste procentuele stijging van de uitvoer komt voor rekening van Polen, met een plus van 13%, gevolgd door België met 10%. De sterkste krimp was te zien bij de export naar Rusland (min 31%). Die naar Oostenrijk daalde met 10%.

Handelaren in bloemen en planten deden het in maart ongeveer even goed als een jaar geleden, in februari iets beter dan vorig jaar en januari juist wat minder. De groei van de export is wel bescheiden vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. In het eerste kwartaal van vorig jaar ging de exportomzet nog met 3% omhoog.

Recordomzet in 2015

Voor heel 2016 verwacht de VGB een ‘bescheiden’ toename van de export, zonder deze prognose verder te concretiseren. Vorig jaar was overigens een heel goed jaar voor de Nederlandse bloemen- en plantenhandel. De branche kende over 2015 een recordomzet van 5,6 miljard euro.

Nog geen tekenen van herstel handel naar Rusland

Wat betreft de handel naar Rusland zijn er volgens de VGB nog geen tekenen van herstel. Rusland was voorheen een heel belangrijke exportmarkt voor bloemen en planten uit Nederland, maar de verkopen naar het land zijn als sinds 2013 aan het teruglopen als gevolg van de economische malaise in het land.

Beheer
WP Admin