AlgemeenOpinie

Kerstster

Zetmeelcoöperatie Avebe is terug op haar trotse hoofdkantoor in Veendam.

Ik kom regelmatig in Veendam. Als een treurig teken van armoede staat daar het voormalige hoofdkantoor van Avebe. Toen het bedrijf in 2006 in zwaar weer zat, besloot het alle buitenlandse escapades te beëindigen. Ook werd de onderzoeksafdeling gesloten en werd de boerenleden om een extra kapitaalinjectie gevraagd. Tenslotte werd het trotse hoofdgebouw verkocht en ingeruild voor een goedkoop leegstaand onderkomen op haar vestiging in Foxhol. Met de leegstand van het hoofdkantoor werd de neergang van Avebe zichtbaar voor iedereen die Veendam bezocht.
Sindsdien is er echter iets veranderd. Zoals gezegd, de strategie is aangepast, maar dat had niet veel geholpen als niet tegelijkertijd de graanprijs was gaan stijgen. Duur graan betekent duur graanzetmeel, dat betekent duur aardappelzetmeel en dat is wat Avebe maakt. Een hoge graanprijs heeft overigens op langere termijn ook negatieve gevolgen voor Avebe, maar dat laat ik even voor wat het is.
Het is dus goed gegaan met de zetmeelcoöperatie. Er wordt volop winst gemaakt en de boeren-leveranciers ontvangen weer toeslagen. Er wordt zelfs ontspannen omgegaan met de aanpassing van het EU-landbouwbeleid. Ontkoppeling van bedrijfstoeslagen en afschaffen van subsidies voor de verwerker van fabrieksaardappelen zijn jarenlang gepresenteerd als de doodsteek voor het bedrijf. Nu het er op aankomt, ziet men ze als te nemen hobbels. Zolang de graanprijs om de zoveel jaar piekt, hebben ze waarschijnlijk nog gelijk ook.
Daar komt bij dat het verkleinen van het areaal, noodzakelijk om een goede prijs voor zetmeel te maken, soepel verloopt. In het Duitse teeltgebied stappen telers massaal over op gesubsidieerde energiemais. Kortom, het gaat goed. Dat is de afgelopen weken zichtbaar geworden in Veendam. Avebe heeft haar eigen kantoor teruggehuurd. Avebe is terug van weggeweest. Het beeldmerk zit er weer op. Een groene zeshoek, als een ster aan het firmament. En dat vlak voor kerst…

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin