AkkerbouwAchtergrond

Kansen voor teelt zoete aardappel

De zoete aardappel is een hype in de EU. In Groot-Brittannië komt de eerste lokaal geteelde zoete aardappel op de markt. DLV Plant onderzoekt of dat ook in Nederland mogelijk is.

DLV Plant teelt op proefbedrijf De Rusthoeve in Colijnsplaat op kleine schaal zoete aardappelen. Het adviesbureau denkt dat er een afzetmarkt in Nederland is. Het is gezond, smaakvol en de consumptie groeide de laatste tien jaar met 300 procent.

Zoete aardappelen worden wel geteeld in moestuinen, maar de professionele afzetmarkt is aangewezen op import. Liggen hier kansen voor de Nederlandse boer, vraagt DLV zich af.

Nieuwe variëteit groeit in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn de eerste stappen gezet. Daar is een nieuwe variëteit gekweekt. Die ligt volgende week voor het eerst in de supermarkt, schrijft dagblad The Guardian. De zoete aardappel is een hype in Groot-Brittannië. De verkoop steeg afgelopen jaar naar een record.

Gevoelig voor beschadiging

De zoete aardappel is een subtropisch gewas en heeft geen relatie met de gewone aardappel. De knollen zijn zeer gevoelig voor beschadiging. Daarom wordt het gewas met de hand gerooid. Het heeft veel warmte en vocht nodig. Europa is dan ook afhankelijk van de import uit warme landen, zoals de VS, Egypte, Senegal en Israël.

Beter bestand tegen kou

In Groot-Brittannië is de teelt drie jaar getest op een akkerbouwbedrijf in Farningham in het zuidoostelijke graafschap Kent. Daar is vorige week 3 ton zoete aardappelen geoogst. Het bedrijf is van de Watts Farm Group, een familiebedrijf met tien boerenbedrijven in Zuid-Engeland. Volgens directeur Joe Cottingham vraagt de teelt speciale aandacht, zegt hij tegen The Guardian. “We hebben een variëteit gekweekt die beter bestand is tegen kou. Het gewas is geteeld in een bed van mulch (laag van organisch materiaal). Dat houdt de aardappel warm. De bedden liggen onder folie. Leidingen met druppelaars houden de bedden vochtig. We konden in vijf maanden een oogstbaar gewas telen.”

Zoete aardappel populair

Supermarktketen Asda meldt dat de omzet in zoete aardappelen vorig jaar 50 procent steeg. Bij Waitrose is dat 30 procent en Marks & Spencer verkocht vorig jaar zelfs 112 procent meer zoete aardappelen dan een jaar eerder. Het gewas is zo populair geworden in Groot-Brittannië dat het bureau voor de statistiek (Office for National Statistics) de zoete aardappel sinds dit jaar opneemt in het nationale boodschappenmandje waarmee de inflatie wordt gemeten. Volgens Gemma Hodgson, verantwoordelijk voor de groente-inkoop bij Waitrose, was de zoete aardappel een paar jaar geleden nog een exotische groente. “Nu zit het in het dagelijkse boodschappenmandje van de consument.”

Beheer
WP Admin