Kandidaten Agrarisch Ondernemer 2016 bekend AlgemeenNieuws

Kandidaten Agrarisch Ondernemer 2016 bekend

De land- en tuinbouw is een toonaangevende pijler onder de Nederlandse economie. De agrarische export bedroeg volgens de eerste ramingen in 2015 €82,4 miljard; een stijging van bijna 1% ten opzichte van het jaar ervoor.

Het handelsoverschot van agrarische producten – dit is export minus import – bedroeg €26,4 miljard. Het zijn mooie cijfers. De sector mag hier trots op zijn.

Achter deze prestatie zitten ondernemers. Boeren en tuinders hebben met hun vakkennis, passie, innovatiekracht en handelsgeest de positie bedongen. De top bereiken is één, aan de top blijven is veel moeilijker. De concurrentie is enorm. De maatschappelijke eisen op terrein van milieu, gezondheid, welzijn en veiligheid nemen ook elk jaar toe. Het vizier op productie is niet meer genoeg. Alleen echte ondernemers houden het vol in deze moderne economie.

‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar word je niet zomaar’

Op agrarischondernemer.nl en in een speciale uitgave van Boerderij maakt u kennis met tien agrarische ondernemers. De topondernemers strijden om de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2016. De prijs wordt op 31 maart uitgereikt. De winnaar volgt de fruittelers Peter en Leander Vereecken uit Dronten op. Zij wonnen in 2015 de titel.

Agrarisch Ondernemer van het Jaar word je niet zomaar. De weg naar de uitverkiezing is lang. De partners die betrokken zijn bij de verkiezing – ABN Amro, ForFarmers Hendrix, Flynth, Vion en NVM – selecteerden uit de aanmeldingen tien kandidaten. De ondernemers hebben resultaat geboekt. De kandidaten hebben lef en visie. Alleen een concept of idee is niet voldoende. Daadkracht hoort bij deze ideeën.

Klik op de rode iconen voor een korte videoreportage per ondernemer.


Goede mix ondernemers

In de eerste selectie zit een goede mix aan type ondernemers en bedrijven. Tot de tien kandidaten behoren drie melkveehouders. Zij verwerken de melk tot kaas. Akkerbouw is vertegenwoordigd met een ‘bollenboer’ en een gemengd bedrijf. Met dit gemengd bedrijf komt de vertegenwoordiging uit de varkenshouderij op drie. Opvallend is de aanwezigheid van twee broccolitelers; één uit Friesland, de ander uit West-Friesland. Zoef Yilmaz uit Poeldijk vertegenwoordigt de glastuinbouw.

Bedrijfsbezoek en publiekskeuze

Een onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, kiest uit deze kandidaten vijf genomineerden. De jury gaat bij hen op bedrijfsbezoek. De persoonlijke ontmoeting gaf in het verleden al eens de doorslag in de uiteindelijke beoordeling. In de laatste fase krijgt ook het publiek de mogelijkheid een keuze te maken.

In de speciale uitgave van Boerderij krijgt u een eerste indruk van de tien kandidaten. Op de website leert u hen nog beter kennen. Zij vertellen waarom zij de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2016 verdienen.

De eenentwintigste editie belooft wederom een spannende te worden.

Beheer
WP Admin