Léon Faassen, hier in de rol van voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). - Foto: Twan Wiermans AlgemeenNieuws

Kandidaat-gedeputeerde in Limburg: tegengas aan Den Haag bieden

Léon Faassen is kandidaat voor een plek in Gedeputeerde Staten in Limburg. Hij stond heel bewust niet op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten-verkiezingen. “Ik wil niet de politiek in, ik wil besturen.”

Besturen deed hij jaren als voorzitter van de LLTB en bij Ondernemend Limburg. Eerder was hij lid van de VVD en vanuit zijn eerdere functies werkte Faassen veel met het CDA. Nu dus voor de BBB, die in Limburg 10 van de 47 zetels in de Provinciale Staten binnenhaalde.

De grote overwinning van de BBB, ook in zijn Limburg, is volgens Faassen ‘een niet te missen signaal voor de rijksoverheid’ en de ministers in Den Haag dat het anders moet. “Dat er nu politici zijn die zeggen: ‘we gaan gewoon door’, dat vind ik verbijsterend. Dan heb je de knal niet gehoord.”

Samen verder in een coalitie

Donderdag na de verkiezingsdag heeft Faassen al gesproken met alle partijen die in de Limburgse Staten zijn verkozen. “Op de uitslagenavond sta je in een gespannen sfeer bij elkaar en sommigen waren in een feeststemming. Een dag later was er bij iedereen het besef dat we nu samen verder moeten. Er was geen haat en nijd onderling.”

Voor een meerderheid in de Staten zijn minimaal vier partijen nodig. Zij gaan samen in een coalitie het nieuwe Limburgse bestuur vormen. Kort na de verkiezingen spreekt BBB met alle dertien politieke partijen, vertelt Faassen.

Rust terug in politiek landschap Limburg

Limburg heeft roerige politieke jaren achter de rug, Faassen hoopt dat de rust weer kan terugkeren. “Niet alleen boeren, alle ondernemers in Limburg zitten in onzekerheid. We hebben antwoorden nodig uit Den Haag. We weten nog steeds niet wat nu de doelen zijn, waar de gebiedsgerichte plannen naartoe moeten werken. Of hoeveel boeren er eventueel willen stoppen en hoeveel stikstofruimte dat op kan brengen.”

Het plan van BBB is om vanuit de provincies tegengas te geven als het gaat om het stikstofbeleid uit Den Haag.

“Dat gaan we ook doen. We willen de versnelling van de stikstofreductie naar 2030 van tafel en ook het dreigement van onteigening. Dat is door de stikstofminister steeds als een soort dreigement gebruikt.

Als je met boeren wil samenwerken en wil dat ze zich inspannen voor stikstofreductie, moet je niet het mes op tafel leggen door met onteigening te dreigen. Dat staat symbool voor de onkunde van de regering. Daarom willen we dat de provincie zich daarover uitspreekt en er fundamenteel iets gaat veranderen in de houding van Den Haag.”

Reacties

  1. prachtig dit artikel…succes leon mooi dat we weg kunnen komen uit de polarisatie van oa d66 en links die burgers tegen boeren opzet…we moeten samen vooruit met de burgers

  2. Het draait helemaal niet om de kwaliteit van de natuur dit hele verhaal.
    Onteigenen willen ze alleen om de grond gemakkelijker in handen te krijgen om er met heel veel ambtenaren nieuwe plannen voor te bedenken.
    Vervolgens komen de bulldozers en kranen en het is klaar .
    Gebeid klaar o nee want gebied heeft al weer te veel stikstof dus gebied er naast moet ook nog anders hebben de ambtenaren en onderzoeksbureaus geen werk meer.
    Hier draait alles om .

    1. egbert, als we vandaag alle boeren uit nederland verwijderen, zijn we over 25 jaar weer bij de zelfde of grotere uitstoot als nu, en met minder natuur . alles is gewoon volgebouwd……….

Beheer
WP Admin