VVD'er Wim Meulenkamp zegt dat de Nederlandse zaadveredelingssector verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van 35% van de groentezaden wereldwijd. “Daarmee is de Nederlandse zaadveredelingssector toonaangevend en van essentieel belang voor de voedselzekerheid, zowel op nationaal als internationaal niveau.” - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Kamer wil veredelingsbedrijven extra beschermen tegen overnames

Bescherm Nederlandse veredelingsbedrijven in zaad en groente tegen buitenlandse overnames om de voedselzekerheid en binnenlandse kennis te waarborgen.

Nederlandse groente- en zaadveredelingsbedrijven moeten beschermd worden tegen buitenlandse overnames of investeringen. Dit is vanwege het strategische belang van de sector. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie hierover. Deze motie is ingediend door VVD-lid Wim Meulenkamp. Hij verzoekt om de veredelingsbedrijven onder de Wet veiligheidstoets op investeringen, fusies en overnames (Wet vifo) te laten vallen. Deze wet regelt dat er een toets nodig is bij overnames, investeringen of fusies. Dit geldt voor bedrijven waarvan bij uitval of verstoring een ontwrichting van de samenleving kan ontstaan.

Kennis veredelingsbedrijven

Meulenkamp wil voorkomen dat de kennis, opgebouwd over decennia, in verkeerde handen valt. Ook wil hij een tekort aan zaadveredelingsbedrijven vermijden. De Nederlandse veredelingsbedrijven zijn wereldleiders en cruciaal voor de voedselzekerheid, zowel nationaal als internationaal. Dit benadrukt Meulenkamp.

De afgelopen jaren zijn er significante overnames geweest in de veredelingsbranche. Voorbeelden hiervan zijn De Ruiter Seeds, overgenomen door Monsanto in 2008, en later door Bayer. Ook kwam Syngenta, met meerdere vestigingen in Nederland, in Chinese handen.

Adema staat open voor overleg

Landbouwminister Piet Adema heeft gereageerd dat zaadveredeling momenteel niet onder de Wet vifo valt. Hij staat echter open voor overleg met de ministers van Economische Zaken en Justitie en Veiligheid. Adema benadrukt dat hij hiermee niet direct aangeeft dat hij actie zal ondernemen. “Op dit moment wordt zaadveredeling niet gezien als een sensitieve technologie of als vitale infrastructuur. Dit is essentieel voor de Wet vifo. We spreken hier meer over economische ordening dan over de ordening van vitale infrastructuur”, aldus Adema.

Beheer
WP Admin