Varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kamer wil snoeien in voedselkeurmerken

Het mes moet in het woud van keurmerken voor eten en drinken. Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt daarom in een motie die is ingediend door Fatma Koser Kaya (D66) en Bart de Liefde (VVD).

De Liefde zegt dat er nu sprake is van een janboel van keurmerken: “Je ziet door de bomen, vinkjes, sterren, blaadjes en stoplichten het bos niet meer”, zegt hij. Keurmerken hebben onder andere betrekking op dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur en milieu, herkomst en kwaliteit, en gezondheid.

Eenvoudiger en eenduidiger systeem

De regering moet in overleg met producenten, de levensmiddelenbranche en consumentenorganisaties om te komen tot een systeem dat eenvoudiger en eenduidiger is dan het huidige ‘woud aan voedselkeurmerken’.

Ondertussen hebben de koepels van supermarkten (CBL) en van de levensmiddelenindustrie (FNLI) een overzicht gegeven van de resultaten en ambities voor een verbetering van de voedselsamenstelling, zoals een verlaging van de zoutgehalten en het gezonder maken van broodjes, maaltijden, soepen, sauzen en toetjes.

Beheer
WP Admin