AlgemeenNieuws

Kamer wil opheldering regel groente en fruit

Den Haag – De Tweede Kamer wil opheldering over de steunmaatregel voor groente en fruit als gevolg van de Russische boycot.

Nederland blijkt in vergelijking met andere landen een beperkt bedrag te krijgen bij de eerste openstelling. CDA-Kamerlid Jaco Geurts sprak van een fooitje. Volgens LTO Nederland komt dit doordat de Nederlandse overheid te traag heeft gehandeld. Het ministerie ontkent dit stellig.

Geurts vroeg in de Kamer om een brief met een feitenrelaas van staatssecretaris Sharon Dijksma. Hij kreeg hiervoor steun van vrijwel alle fracties.

De Europese Commissie heeft deze week een nieuwe steunregeling open gesteld. Dijksma heeft de Nederlandse uitvoeringsregel hiervan dinsdag ondertekend en deze treedt direct in werking. Voor Nederland kan 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton tomaten, wortels en komkommers worden vergoed. Voor kool, bloemkool, broccoli en champignons is geen speciale regeling meer. Vergoeding hiervan kan nog wel omdat iedere lidstaat een budget krijgt voor het uit de markt nemen van 3000 ton andere producten.

Beheer
WP Admin