Aan veehouders die de fout in gaan, kan op basis van de Wet op de economische delicten een gehele of gedeeltelijke stillegging van het bedrijf worden opgelegd als sprake is van dierenmishandeling. - Foto's: Canva AlgemeenNieuws

Kamer scherpt wet tegen dierenmishandeling aan

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om dierenmishandeling en dierverwaarlozing harder aan te kunnen pakken.

De wet maakt het mogelijk dat mensen die dieren mishandelen of verwaarlozen een verbod opgelegd krijgen om dieren te houden. Het gaat daarbij om zowel particuliere houders van dieren als professionele dier- of veehouders.

De Tweede Kamer verzwaarde het wetsvoorstel van justitieminister Dilan Yeşilgöz zelfs. De Kamer stemde bijna unaniem voor het verlengen van de maximale termijn voor het houdverbod van tien jaar naar levenslang. Ook andere straffen worden op verzoek van de Kamer verzwaard.

Hogere straf bij dierenmishandeling

De maximumstraf voor misdrijven zoals het doden, mishandelen of verwaarlozen van een dier, het organiseren van of deelnemen aan dierengevechten, is momenteel drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (€ 22.500). Dit gaat omhoog naar een maximum straf van vijf jaar cel of een geldboete van de vijfde categorie (€ 90.000). Bij dierverwaarlozing gaat de maximumstraf van zes maanden naar een jaar celstraf en een boete van € 22.500 in plaats van € 9.000.

Wetgeving uitgebreid: houdverboden voor dierhouders

Als de Eerste Kamer ook instemt met de wet, wordt het mogelijk om dierhouders afzonderlijk een houdverbod op te leggen. Op dit moment kan een verbod op het houden van dieren alleen voorwaardelijk worden opgelegd aan particuliere houders. Aan professionele veehouders die de fout in gaan, kan op basis van de Wet op de economische delicten een gehele of gedeeltelijke stillegging van het bedrijf worden opgelegd voor maximaal een jaar. De nieuwe wet biedt meer mogelijkheden om een dergelijk verbod op te leggen.

Reacties

  1. Nu ook nog een levenslang arbeidsverbod voor leraren en personeel in de zorg als die in de fout gaan. Er moet ook wat verboden komen voor politici die willens en wetens de boel belazeren.

Beheer
WP Admin