Foto: Ton Kastermans BoerenlevenAchtergrond

Kalverhouder: zorgen over afzet naar horeca

Kalverhouder Gert Bos uit Barneveld (Gld.) houdt ruim 1.000 blankvleeskalveren op contract. Bos maakt zich zorgen over de afzet.

“Misschien loopt de slachtleeftijd wat op. Veel kalfsvlees wordt geëxporteerd naar Italië en Frankrijk”, zegt Bos. “Slachterijen hebben door de coronacrisis moeite met de afzet omdat de horeca stilligt. En vrieshuizen liggen ook een keer vol.”

Kalveren nu 18 weken oud

De kalveren van Bos zijn nu 18 weken oud. Normaliter gaan de dieren vanaf 26 weken leeftijd naar de slachterij. Soms loopt dit op naar 30 weken. Hij heeft dus nog even de tijd om af te wachten wat de markt doet. “Maar er is dan wel een kans dat ik een week of vijf leeg kom te staan. Dat ga ik wel voelen.” Kalverhouders die hun kalveren niet op contractbasis afleveren en die hun leegstand niet goed hebben afgedekt, krijgen waarschijnlijk lagere inkomsten. Zij hebben dus een goede buffer nodig nu. Veel vaste lasten lopen door, maar de inkomens niet.

Gert Bos uit Barneveld houdt ruim 1.000 blankvleeskalveren op contract. - Foto: Ton Kastermans

Gert Bos uit Barneveld houdt ruim 1.000 blankvleeskalveren op contract. – Foto: Ton Kastermans

Vertegenwoordiger

De vertegenwoordiger van de voerleverancier bezoekt het bedrijf elke week. Hij loopt dan in zijn eentje over het erf en belt later om de voervoorraad en het verbruik te bespreken. “Het is onhandig maar het is nou eenmaal zo”, aldus Bos.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis