RundveeNieuws

Kalfs- en rundvlees in schappen vaak besmet

Den Haag – Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat meldt de Consumentenbond die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek heeft gedaan naar vlees bij slagers en supermarkten.

Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees, bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder dan bij ‘gewoon’ vlees.

“De besmetting is zorgwekkend, maar gelukkig minder wijdverbreid dan bij kippenvlees”, aldus directeur Bart Combée van de bond. Vorig jaar bleek al dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet was met ESBL.

Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent). “Het vlees hoeft ook niet uit de schappen gehaald te worden”, meldde een woordvoerster vrijdag. De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan. “Een blaasontsteking bijvoorbeeld is dan niet meer te behandelen met een antibioticakuur en de patiënt belandt aan een infuus in het ziekenhuis.”

Beheer
WP Admin