Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Kabinet wil zonnepanelen op daken verplichten

Daken vanaf 250 vierkante meter van nieuwe gebouwen moeten straks verplicht volledig bedekt worden door zonnepanelen, meldt energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

Gemeenten mogen dit vanaf 2024 zelfs verplichten voor bestaande gebouwen, mits de maatregel proportioneel is. Met deze maatregel wil het kabinet de opwek van groene stroom in Nederland vergroten.

Energiebesparingsplicht

Het gaat om alle gebouwen van bedrijven, overheidsinstanties of andere organisaties, zoals scholen en ziekenhuizen. Er moeten dan zoveel mogelijk zonnepanelen worden geïnstalleerd. Vanaf 2025 moeten grote nieuwe gebouwen dan ook ‘zonklaar’ worden opgeleverd: op het hele dak moeten zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd.

Daarnaast valt het opwekken van hernieuwbare energie vanaf 2023 onder de zogenoemde energiebesparingsplicht voor bedrijven. Die plicht houdt in dat bedrijven maatregelen die energie besparen móéten nemen, als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen.

Reacties

  1. Nou ik zie persbericht campina al weer aankomen.
    Tekst zal ongetwijfeld de volgende strekking hebben” vooruitlopend op komende wetgeving en eisen uit de markt is het hebben van zonnepanelen op oppervlakte groter als 250 m2 per 1 -1-2024 verplicht .
    Dit zal als een essentiële eis in focusplanet worden opgenomen ” . En zoals u allen weet houd dit in melkweigering als u niet aan deze eis voldoet.

  2. Een aantal weken terug nog een goed gesprek gehad met een vertegenwoordiger van de electiciteits co-op waarbij ik aangesloten ben. Ze betalen mij voor de stroom die ik aan het net lever van mijn zonnepanelen omdat de overheid ze dat verplicht! Voor de co-op zijn de kosten van de aansluitingen, de speciale meter en de administratieve rompslomp die de levering van mijn stroom met zich mee brengt. De Co-op moet echter zorgen dat de klanten altijd voldoende stroom spanning tot hun beschikking hebben. Met de stroom van zonnepanelen en windmolens wordt omdat deze niet betrouwbaar is dan ook helemaal geen rekening gehouden. Een veld van 64 hectare zonne panelen lag als voorbeeld de afgelopen winter maanden lang onder een pak sneeuw. Er wordt daarom ten alle tijde voldoende stroom opgewekt uit kolen en gas. Waterkracht turbines worden bijgeschakeld voor piek periodes. De stroom die ik in het net stop is jammer genoeg alleen maar politiek correcte “droom stroom”. Deze “droom stroom” werkt prima om ons eigen rekening flink omlaag te brengen. We krijgen zoals gezegt betaald voor de geleverde stroom maar we maken er niet echt iemand blij mee.

  3. @breukink, wat los je daar mee op? Als je energie duurder maakt voor bedrijven door hogere btw, dan krijgen de bedrijven ook de extra btw weer terug.

    1. Je snapt het niet. Betaalde brw krijgen bedrijven terug van de overheid. Breukink is geen boer anders wist hij dit wel.

  4. Hoe meer panelen op niet hiervoor ontworpen gebouwen, hoe meer kans op elende bij extreme weersomstandigeheden. Maar een grotere uitdaging zal zijn om de stroom af te voeren via de leidingen die gemaakt zijn voor stroom aanvoer en door al deze extra aanvoer, stransport in tegenovergestelde richting, overbelast raken. Daarmee zal de kans op verwarming van de grond rond deze leidingen oo toenemen met alle risico van dien. Het niet op deze energie transport berekende leidingen in Europa was voor de Belgen 10 jaar geleden al bekend en deed groen Den Haag of dat een Belgen mop was.

  5. Eerst elektriciteitsnet op orde
    Loopt volledig uit de hand alles moet met elektriciteit maar het bestaande netwerk kan dit nooit aan
    Water zoeken in de woestijn en dan geen emmer mee nemen

  6. En dan de stroom niet kwijt kunnen overbelaste fase,s uitval stroomnet kapotte apparatuur overheid wil alles regelen .
    Schoenmaker blijf bij je leest

    1. Goed idee maar het kan ook makkelijker btw op energie optrekken naar 100% ook voor de industrie

Beheer
WP Admin