AlgemeenNieuws

Kabinet wil dat boer meer communiceert over toepassen middelen

Den Haag – Het kabinet wil dat agrarische bedrijven beter met omwonenden en passanten gaan communiceren over het toepassen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Agrariërs moeten de belangen van burgers zwaarder meewegen bij de inzet van die middelen.

 

Dat staat in het Nationaal Actieplan Duurzame Gewasbescherming dat het kabinet deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Het is volgens een woordvoerder van het Ministerie van infrastuctuur en milieu niet zo dat de boer bij elke spuitbeurt eerst zijn buren moet bellen. “Als voorbeeld dient het ‘good neighbour initiative’ van de agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk.”

Boeren kregen daar in 2007 een gids waarin onder meer de wettelijke verplichting tot kennisgeving van het toepassen van middelen werd toegelicht. Deze gids biedt tevens handvatten voor als buren of passanten vragen hebben over spuiten van middelen, acties die boeren kunnen ondernemen om problemen met de buren te verlichten en wat te doen als de relatie met de buren verstoord is geraakt.

Verder is een kaart gemaakt voor mensen die beroepsmatig bespuiteningen doen. Die kaart kan helpen bij vragen van omwonenden of passanten over de bespuiting, waarop bijvoorbeeld de loonwerker niet meteen het antwoord weet. De kaart is in Engeland onderdeel geworden van de training voor spuiters.

Brancheverenigingen Nefyto en LTO zijn bereid telers te adviseren over communicatie met de buren. Pagina 7


Nieuwsbrief gewasbescherming

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gewasbescherming.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin