Tweede Kamer gaat niet akkoord met uitstel perspectievenbrief van kabinet. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Kabinet komt in november met perspectief landbouw

Het kabinet neemt meer tijd voor de perspectievenbrief met daarin schetsen voor een verdienmodel voor de landbouw. Het is de verwachting dat het november wordt.

De eerste versie van de perspectievenbrief is in juni door toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer naar de Tweede Kamer gestuurd. Het parlement nam echter geen genoegen met de inhoud en vroeg de minister nog voor Prinsjesdag met een nieuwe versie te komen.

Nadat Johan Remkes aankondigde dat hij in zijn stuk over de gesprekken tussen het kabinet en de belangrijkste ketenpartijen ook de perspectieven voor de landbouw aan de orde stelt, besloot Staghouwer op zijn laatste werkdag de perspectievenbrief uit te stellen.

Volgende week verslag Remkes

Remkes komt volgende week met zijn verslag. Het kabinet zal de inhoud daarvan meenemen in een perspectievenbrief – die inmiddels niet meer zo heet is. Het onderwerp is nu: ‘Keuzes voor de toekomst van de landbouw.’ Staghouwer had het woord perspectief ook al geschrapt. Hij sprak toen nog over een septemberbrief.

De verwachting is dat het kabinet op zijn vroegst in november met een reactie komt, mogelijk zelfs na de geplande begrotingsbehandeling.

‘Landbouwbegroting uitstellen’

De Tweede Kamer neemt daarmee geen genoegen. Desnoods moet de behandeling van de landbouwbegroting worden uitgesteld, stelde D66’er Tjeerd de Groot woensdag 28 september. Hij kreeg daarin bijval van de Kamerleden Van Campen (VVD) en Boswijk (CDA). Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen geen uitstel. “Volgende week komt Remkes met zijn stukken. Diezelfde dag staan wij voor alle camera’s onze mening te geven. Dan kunnen we daarover ook debatteren”, aldus Joris Thijssen (PvdA). Hij reageerde daarbij op de suggestie van De Groot om het voor volgende week ingeplande natuurdebat niet te laten overstemmen met politieke discussies over Remkes, terwijl het kabinet daarover nog geen standpunt heeft ingenomen. “Bij de behandeling van de begroting moeten we in elk geval de reactie op Remkes van het kabinet hebben”, vindt Thijssen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

Beheer
WP Admin