VVD-coryfee Remkes (1951) was voorheen onder meer gedeputeerde van Groningen, staatssecretaris van Volkshuisvesting, minister van Binnenlandse Zaken, vicepremier en commissaris van de Koning in Noord-Holland. Recent was hij waarnemend burgemeester van Den Haag, waarnemend gouverneur van de provincie Limburg en informateur van het huidige nieuwe kabinet. - Foto: Robin Utrecht AlgemeenNieuws

Johan Remkes wordt bemiddelaar tussen boeren en politiek

Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.

Dit blijkt uit de Kamerbrief van ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal. Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen.

Landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden tussen “het kabinet, medeoverheden, de agrarische sector en andere belanghebbende organisaties”. De VVD’er heeft veel ervaring als bestuurder en er wordt vaak een beroep op hem gedaan als crisismanager, bijvoorbeeld na politieke problemen in Limburg en Den Haag. Hem werd vorig jaar ook gevraagd de ellenlange formatie uit het slop te trekken.

LTO: niet betrokken bij keuze Remkes

LTO Nederland is niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Johan Remkes als gespreksleider tussen boeren en kabinet, maar staat in beginsel open voor een gesprek. Dat laat de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders weten in een reactie op het bericht dat Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet gaan leiden.

De Tweede Kamer had om zo’n bemiddelaar gevraagd wegens de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen. LTO noemt Remkes een bestuurlijk zwaargewicht, met diepe kennis van het stikstofdossier. Remkes (VVD) leidde eerder een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer aan doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.

LTO stelt dat bij een gesprek cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de “échte pijnpunten” kan worden gesproken. “Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin.”
Verder tekent de ondernemersorganisatie nog aan dat in tegenstelling tot een voorstel van oud-minister Veerman en de Kamer, het kabinet het nu heeft over een gespreksleider. “Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht.”

Farmers Defence Force snapt benoeming Remkes niet

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de beslissing van het kabinet om Johan Remkes aan te stellen als bemiddelaar tussen boeren en politiek. “Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie”, schrijft hij in een reactie aan het ANP. “Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen”, schrijft Ubels. “Ik vraag me af wat er dan in zo’n gesprek gezegd moet worden.” Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om “voor Piet Snot” met Remkes aan tafel te gaan. “Ik in elk geval niet.”

Agractie: Remkes geniet geen vertrouwen in sector

De benoeming van Johan Remkes tot bemiddelaar tussen boeren en de politiek in het stikstofdossier is “onzin”, zegt voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie zondag. “Hij geniet geen vertrouwen in de sector”, aldus Kemp.

Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. “We hebben geen zin in een theekransje”, stelt hij.

Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren “rijkelijk laat”.

Steun voor protestacties maandag 4 juli

De meeste Nederlanders gaan zich niet aanpassen of thuiswerken nu boeren maandag van plan zijn om het hele land plat te leggen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 4.100 mensen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meerderheid (54%) van de deelnemers achter de grote protestactie van de boeren staat. 43% geeft aan dat de acties, zoals blokkades, te ver gaat.

Boeren zijn van plan om maandag “heel Nederland plat te leggen”. Er worden onder andere acties verwacht bij luchthavens (Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Lelystad), de Rotterdamse haven en distributiecentra van supermarkten.

Lees meer over boerenprotest via liveblog

Medeauteur: ANP

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. Ik denk dat Remkes slechts de boodschapper is van het slechte nieuws en dat er al lang niets meer te onderhandelen valt.

 2. Waarom gebruikt de landbouw dez e 6 weken niet om de gevolgen voor de consument duidelijk te krijgen. Naar mijn bescheiden mening zal deze stikstof maatregel naast een kleine winst voor d enatuur veel verliezen opleveren aan consumenten zijde. Als de landbouw de gevolgen voor de consument boven tafel kan krijgen, hebben we een nieuwe discussie en vermoedelijk *nieuwe* vrienden die zij aan zij met ons de barricaden op gaan. Laten we alles in het werk stellen om mede slachtoffers te vinden die met ons willen strijden voor een duurzame toekomst.

 3. De grote lijnen zijn niet zo goed.
  We zitten klem tussen
  1)enerzijds de gerechtelijke uitspraak de (PAS )
  2) EU derogatie.
  3) 2e kamer die met meer als twee derde groen licht heeft gegeven voor de gebiedsgerichte aanpak.
  4) de AVP staat al aan de grens .
  5) als die zich verspreid in Nederland?????
  Het lijkt mij het beste dat we de regering de kans geven om. Genoeg boeren te kunnen overtuigen van de gebiedsgerichte aanpak .

 4. Dat bedoel ik, je moet over bovennatuurlijke eigenschappen beschikken.
  Misschien is die SGP-er Dijkgraaf dan toch iets ?
  Ik denk, dat die paar hazen die er nog zijn, weinig risico lopen.

 5. Beste Breukers, het is wel heel snel om nu al te concluderen dat iedereen in de agro zich afvraagt waarom Remkes als bemiddelaar is aangewezen. Je moet eerst iedereen een eerlijke kans-, dus even de tijd geven om aan het idee te wennen. Daar is 1 dag voor sommigen echt te kort voor. Maar vooruit.
  Die frontman van die anarchistische boeren-trekker-terreur groep, wiens naam haas is, is toch ook niet de aangewezen persoon om als bemiddelaar op podiumplaats nr.1 gezet te worden, lijkt mij.
  Je zult het zonder enige twijfel deze keer toch wel met me eens zijn, dat je als bemiddelaar wel over bovennatuurlijke eigenschappen moet beschikken, in een conflict waarbij zeker enerzijds een partij betrokken is waarvan buigzaamheid cq aanpassingsvermogen aan nieuwe realiteit niet een eigenschap is die direct opvalt en waarbij zich verlaten op scheldkanonnades een soort instinctieve eerste reactie is.
  Dat denk ik, maar dat hoeft voor mij niet iedereen te denken natuurlijk.

  1. De overheid heeft inderdaad moeite om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. En ze begrijpen ook nog niet dat ze dit over zichzelf hebben afgeroepen door het protest van 1-10-2019 af te doen als uitlaatklep.

  2. Een bemiddelaar zal in overleg door beide kanten en ook breed gesteund zijn karwei moeten kunnen doen…Zoals het er nu voorstaat….voor/aangesteld op verzoek van de beide ministers,zonder (in ieder geval voor de buitenwacht)overleg met de “echt belang hebbenden” zal (terecht) dit nooit goed vallen. Niks ten nadele van Remkes. Olie op het vuur, vrees ik.

  3. Over buigzaamheid gesproken. Wie zegt dat er wel gepraat mag worden maar dat de voorstellen zelf onveranderd zullen blijven… Arrogantie ten top die de voortgang niet soepeler zal maken. We zullen zien wat de nieuwe realiteit wordt. Dreigen dat vanuit Brussel niet anders kan..!!..Kijk eens hoe “stout”/laks andere lidstaten soms met opgelegde regels omgaan. Verdeling vluchtelingen bijvoorbeeld. Dus laten we ons ook niet vanuit die kant intimideren

  1. Beste barcodeman. Wat jij nu opmerkt is niet juist. Vrijwel iedereen in de agrosector vraagt zich af hoe en waarom het besluit om Remkes als bemiddelaar aan te stellen tot stand is gekomen. Los van de ,wellicht, integeriteit van genoemd persoon ter discussie te stellen is dit een “éénzijdig” genomen besluit, zonder overleg. Daarnaast heeft Remkes een stevige verbondenheid met de opbouw van de huidige coalitie en zal hij als vvd er niet echt kleurloos kunnen zijn…Dus, m.i.,om die reden een zeer foute keuze van Rutte en co en ik vrees olie op het vuur!!!!
   Alleen maar afgeven op onze sector siert U niet….beste streepjesman!

 6. Je kunt er eerst een paar borrels mee drinken , misschien dat hij dan omgaat, maar overleggen met zo`n vooringenomen persoon is niet aan de orde. Snap LTO niet. Jeroen van Maanen moet van der Tak eens ff streng toespreken.

 7. ” … hebben Remkes gevraagd onafhankelijk de gesprekken te leiden…”
  Hoelang denk je een beroepsgroep te kunnen onderschatten en kleineren ?
  Verder loopt LTO alweer met een stijve rond om maar weer aan te kunnen schuiven … Blijf thuis LTO, snap dat nou eens een keer…

 8. Remkes is een vakman om zaken uit het slop te trekken, maar als bemiddelaar voor een zaak tussen zijn geformeerde regering en de door zijn commissie geformuleerde stikstof rapportage’s en agrarisch Nederland is dit eerder Olie op het vuur dan dat er weer normaal met elkaar kan worden gesproken over doelen en de weg ernaar toe.
  De persoon Remkes zal de kloof eerder verruimen dan dat er constructief een oplossing komt voor de boeren

 9. Ik blijf me elke dag weer verbazen over de stommiteiten uit Den Haag. Ik kan me voorstellen, dat deelnemers aan het protest voor morgen dit zien als olie op het vuur gooien.
  Mijn oproep is dan ook : hou het a.u.b. netjes morgen.

 10. Het is toch niet te geloven, op zo’n manier voel je je als boer toch totaal niet meer serieus genomen, zo’n groot probleem, maar dan toch eerst 6 weken op vakantie. Dit voorstel werkt als een rode lap op een stier. Vertragingstechnieken met als doel de boeren uit elkaar te spelen. De beste oplossing is dat dit kabinet valt, hoe eerder hoe beter

 11. Rutte heeft vaak geprofiteerd van uitstel in tijd. Nu hoopt hij ook dat na de vakantie de stikstofplannen niet meer op blz 1 van de kranten staan. Dat is dan ook de taak van de boeren: zorg dat de akties gewoon doorgaan tot de gesprekken beginnen. Als de boeren denken dat niet vol te houden dan kunnen ze beter de gesprekken nu al afzeggen. Beter geen gesprekken dan verliezen met de gesprekken.

 12. Remkes zal best een kundig man zijn.
  Maar een bemiddelaar in dit dossier is hij totaal niet, hij is notabene de architect van dit kabinet en als voorzitter van commissie remkens de aanjager van dit stikstof belijd!!
  Er moet een neutraal persoon komen ,die direct aan de gang gaat en niet over 6 weken…..

 13. In ons land woedt een zware Stikstof Brand, waar Den Haag zich geen tijd gunde om zich voldoende voor te bereiden op het bluswerk. Nu de brand een uitslaande brand is geworden, krijgen de Blusmedewerkers eerst 6 weken vakantie alvorens met het blussen te mogen beginnen. Hoe moet ik dit als Boer Burger rijmen?? Zou deze Stikstofcatastrofe niet meer zijn dan eenaantasting van het D66 en Groen Links imago waarbij hun “specialisten” moeten bakzeil halen en hiervoor is tijd nodig.

Beheer
WP Admin