Foto: Unsplash BoerenlevenAchtergrond

Je hoeft geen opvolger te zijn voor groene opleiding

Veel jongeren hebben interesse in dieren, techniek en natuur. Toch kiezen ze vaak niet voor een groene opleiding. Ze denken dat je daarvoor van de boerderij moet komen. Dat is een misverstand.

Studenten uit de groene sector zijn hard nodig. Werkgevers zitten er om te springen, vacatures zijn veelal lastig op te vullen. Hoewel veel leerlingen die thuis geen bedrijf hebben al jong aangeven interesse te hebben in dieren, natuur en techniek, kiezen ze als het erop aankomt toch vaak voor een opleiding buiten het ‘groen’.

Onderzoeksbureau Motivaction onderzocht hoe dat kwam. Het bleek dat leerlingen als puntje bij paaltje komt toch veelal weinig toekomstmogelijkheden zien in de agrarische sector. Leerlingen met een passie voor techniek hebben bovendien de vooronderstelling dat de landbouw op dat gebied weinig innovatief is.

Campagne Wegwijs Groen Onderwijs

Wie werkzaam is in de landbouw, weet dat het tegendeel waar is. Mede daarom startte vorig jaar voor de zuidelijke helft van het land de campagne Wegwijs Groen Onderwijs. Het is een initiatief van LTO en werkgevers dat nog tot eind dit jaar loopt. Bedoeling is om jongeren te laten zien welke groene opleidingen er zijn en wat je er zoal mee kunt.

Elders in het land is zo’n campagne er niet. Daar proberen groene opleidingen potentiële studenten te interesseren via social media, open dagen en advertenties in vak- en andere bladen. De boodschap is steeds dat je niet per se bedrijfsopvolger hoeft te zijn om een groene studie te gaan doen.

Je kunt er bijvoorbeeld ook loonwerker mee worden, onderzoeker, adviseur, teeltmedewerker of dierverzorger. Los van een meerjarige opleiding, is het ook mogelijk om op andere manieren kennis te vergaren. Via cursussen bijvoorbeeld. Boerderij vroeg twee jongeren zonder bedrijf thuis waarom ze kiezen voor een opleiding en carrière in de landbouw.

Beheer
WP Admin