Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Jacht op hazen blijft voorlopig verboden

De jacht op hazen in Utrecht, Limburg en Groningen blijft voor dit jachtseizoen voorlopig verboden. De haas staat op de zogenoemde Rode Lijst van bedreigde diersoorten in Nederland.

Wageningen UR zegt dat de situatie van de hazenpopulatie ook zeer ongunstig is. Daarom is het redelijk dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de jacht op de haas heeft verboden in de drie provincies waar de hazenpopulatie afneemt, zo heeft de voorzieningenrechter woensdag 19 oktober besloten.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de Federatie Particulier Grondbezit (FPG), de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG), de Wildbeheereenheid Roerstreek en drie jagers spanden een kort geding aan tegen het overheidsbesluit. Zij stellen dat de haas helemaal niet bedreigd is. Sterker nog, er lopen minimaal 200.000 hazen in Nederland rond en hun aantal groeit de laatste jaren weer, aldus directeur Willem Schimmelpenninck van de Jagersvereniging.

Bodemprocedure

De rechter vindt dat een jachtverbod voor de haas geen onevenredige inbreuk is op de rechten van jagers. Maar de bezwaarmakers leggen zich daar niet bij neer en starten nu zo snel mogelijk een bodemprocedure. “Dit is een tegenvaller”, aldus Schimmelpenninck. “Maar we staan heel sterk in de bodemprocedure, als de rechter een definitief oordeel moet geven over de beoordelingsmethode die gebruikt is om de staat van de haas vast te stellen. Daar zitten cijfermatige fouten in. De voorzieningenrechter heeft zich daar in deze korte procedure zoals verwacht niet over uitgelaten.”

Jagers zorgen voor beschutte nest- en broedplaatsen voor de hazen en redden jonge dieren in het maaiseizoen, aldus de verenigingen en de jagers. Juist daarom zouden hazen zo goed gedijen op akkers en open velden.

Beheer
WP Admin