Italiaanse boeren krijgen vanuit de overheid 200.000 hectare extra om te gebruiken voor gewasteelt. De Europese Unie keurde de wet goed, om zo onder andere grondstoffentekorten te remmen. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Italië geeft 200.000 hectare extra vrij voor gewasteelt

Italiaanse boeren zullen meer dan 200.000 hectare extra kunnen gebruiken om gewassen te verbouwen.

Als reactie op stijgingen van grondstofprijzen, energieprijzen en problemen als gevolg van droogte ondertekent de Italiaanse minister van Landbouw-, Voedsel-, en Bosbouwbeleid Stefano Patuanelli een wet om 200.000 hectare extra in gebruik te kunnen nemen. De Europese Unie keurde dit decreet goed, dat uitzonderingen maakt op de gemeenschappelijke regelgeving inzake de GLB zodat de vergroeningsbetaling niet in gevaar komt.

Italiaanse boeren zullen meer dan 200.000 hectare extra kunnen gebruiken om gewassen te verbouwen. Hiermee wordt de productie voor menselijke en dierlijke consumptie vergroot. Dat meldt het Italiaanse vakblad TrattoriWeb. De sterke stijging van de grondstofprijzen en de gevolgen voor het aanbod en de vraag naar landbouwproducten, veroorzaakt door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, moeten zo worden geremd.

Afwijking van het GLB

Het decreet is in wezen een afwijking voor 2022 van de regels van het gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB). Op het gehele grondgebied van de EU-landen zou meer dan vier miljoen hectare latente grond (niet in gebruik) zijn wat in 2022 door landbouwers gebruikt mag worden voor landbouw, ten behoeve van het terugdringen van de grondstoffentekorten, aldus TrattoriWeb.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Lees hier alle artikelen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Reacties

  1. Dit beleid staat haaks op het Nederlandse beleid waarbij steeeds meer land aan de voedselproductie wordt onttrokken. Italie doet tenminste iets aan de voedselzekerheid, wij als eens het belangrijkste agrarische land ter wereld doet er alles aan om de voedselzekerheid te dwarsbomen. Onze leiders denken via deze weg de Nederlandse en zelfs de mondiale voedselzekerheid een dienst te bewijzen.

Beheer
WP Admin