Foto: Hans Bijleveld PluimveeNieuws

Innovatieve Kipster-legstal geopend

De innovatieve legkippenstal Kipster wordt vrijdagmiddag 15 september geopend. Volgens de vier initiatiefnemers/eigenaren is het de meest dier- en milieuvriendelijke stal ter wereld.

De Kipster-stal kreeg drie sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming en voldoet aan de criteria van Milieukeur. Er zitten diverse innovaties in de stal die zorgen voor een extreem lage ammoniaknorm van ongeveer 0,025 kilo per kip en voor een reductie van de fijnstofemissie van 90%.

De Kipster-eieren worden exclusief verkocht door Lidl. Bijzonder is dat de broertjes van de 24.000 Kipster-hennetjes worden opgefokt om te worden verwerkt tot ‘haanburgers’ die ook in de schappen van Lidl komen te liggen.

Lichtdoorlatende platen

Het middengedeelte van de Kipster-stal, de ‘binnentuin’, is een 12 meter brede scharrelruimte, voorzien van 32 bomen in bakken. Bijzonder is dat het heel licht is in de binnentuin, want het dak erboven bestaat bijna volledig uit lichtdoorlatende platen.

Aan weerszijden van de binnentuin zijn nachtverblijven, met daarin een volièrestelling van Big Dutchman. Langs beide zijkanten van stal is een 10 meter brede buitentuin, voorzien van boomstronken en bomen in bakken. De buitentuin is langs de buiten- en de bovenkant afgeschermd met gaas.

Vrijdag 15 en zaterdag 16 september staat de Kipster-stal open voor bezoekers.

Beheer
WP Admin