Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Innovatieplatform eierketen van start

‘Dutch Future Egg’ is een nieuw open innovatieplatform dat tot doel heeft om op boerderijniveau meerwaarde aan het ei te geven en nieuw bedrijfseconomisch perspectief te creëren voor legpluimveehouders.

Met autonomie, ondernemerschap, transparantie en eerlijke marges als uitgangspunten. Om dat te bereiken worden nieuwe productmarktcombinaties voor legpluimveehouders ontwikkeld door samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijfsleven. Door toezeggingen van OpZuid, het Europees Innovatieprogramma voor Zuid Nederland, voor subsidie en van Provincie Brabant voor co-financiering kan het project van start.

Innovatieve concepten

Noud Janssen uit Oirlo, legpluimveehouder in het project: “De Nederlandse legpluimveehouder verdient te weinig en dat moet veranderen. De toegevoegde waarde in de legpluimveesector komt van de verwerkende bedrijven.” Door samenwerking van technologie en IT ontstaan slimme concepten voor innovatie op het pluimveebedrijf. “Bijvoorbeeld een gerobotiseerde verwerkings-, verpakkings- en breekunit voor de legpluimveehouder en een online afstemming tussen regionale vraag en aanbod die binnen dit project worden ontwikkeld. Legpluimveehouders kunnen hiermee inspelen op de consumentenvraag naar gemaks-, genots-, streek- en versproducten”, zegt Eric Borren, directeur van Prinzen Machines in Aalten, onderdeel van de Vencomatic Group en initiatiefnemer van het project.

Beheer
WP Admin