Met verwarmde kuikenringen probeerden pluimveehouders piepjonge kuikens in de winter op te fokken zodat ze in het najaar genoeg ontwikkeld waren om te gaan leggen. De ventilatie in de ring was echter een probleem, het ontbrak onder de verwarmingslamp nogal eens aan verse lucht. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Innovatie in 1959: piepjonge kuikens opfokken in een ring

Vroeger waren de eierprijzen in de winter hoog. Daar speelden boeren op in door hennetjes vroeg in het jaar op te fokken.

Op deze foto uit 1959 is een kuikenring te zien. Dit was een van de varianten die destijds gebruikt werden om kuikens kunstmatig op te fokken, een soort kunstmoeder dus. Pluimveehouders waren al jaren op zoek naar een manier om heel vroeg in het jaar, soms al in januari, kuikens geboren te laten worden. De hennen van de lichte en middelzware rassen waren dan in het najaar genoeg ontwikkeld om te beginnen met leggen. Dat was precies waar de boeren op mikten want wintereieren waren namelijk duur. Maar ja, die kuikens zo vroeg in het voorjaar opfokken, dat was nog een hele uitdaging in hokken die niet geïsoleerd waren.

Bakkunstmoeders

Om een warm nest na te bootsen, stopten sommige de kuikens in kisten en hingen er een petroleumlamp boven. Daarna kwamen de bakkunstmoeders opzetten, dat waren grote bakken onderverdeeld in verschillende afdelinkjes: een verwarmde slaaphoek, een scharrelplek met voer en water en een uitloop die alleen gebruikt werd als de kuikens al wat groter waren en als het goed weer was.

De uitval in deze voorzieningen was nog steeds hoog, de carrousselkunstmoeder deed het dan iets beter. Dit was een ring vergelijkbaar met die op de foto maar dan met een grote ronde verwarmingskap erboven. Hier konden wel 500 kuikens tegelijk in grootgebracht worden. Dat was dus alleen een optie voor de ‘hele grote bedrijven’, voor hen waren de kleinere kuikenringen zoals op de foto minder geschikt vanwege de extra arbeid die ermee gemoeid was.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin