Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw werd geëxperimenteerd met het ensileren van gras. Men vond destijds dat de minste verliezen op gebied van voederwaarde optraden als er tijdens het vullen van de silo drie procent suiker werd toegevoegd en als het gras in zijn eigen sap kwam te staan. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Inkuilen in 1939: drijfnat en enorm zuur

Wat met zuurkool kon, moest met gras ook kunnen, was de gedachte.

Op deze foto uit 1939 is een ronde silo te zien met daarin kuilgras. Een strokap moet de inslag van regen verhinderen. Door middel van een luik in de kap is het proces daarbinnen te volgen.

Het moet geen pretje zijn geweest daar je neus boven te hangen. Inkuilen gebeurde destijds natter dan nat. Het gras werd zo vers, en dus zo nat mogelijk in de silo gebracht, liefst eentje waarvan de bodem dicht was. Door het eigen gewicht werd sap uit de cellen gedrukt. Met achtte het juist goed als de hele boel min of meer verdronk in het eigen sap.

Minder ammoniak

Een onderzoek uit die tijd wees uit dat de beste resultaten werden verkregen wanneer het gras een halfjaar tot twee derde jaar in zijn eigen sap gestaan had. Dan daalde de pH tot onder de vier en was er relatief weinig boterzuurvorming. Ook werd dan minder ammoniak gevormd dan in het deel dat boven het sap stond.

Gras bewaren als zuurkool

Maar het was en bleef zoeken naar wat nou echt de beste methode was. Men onderzocht silo’s met en zonder bodem, van 3,5 meter en van 5 meter doorsnede, met voorjaarsgras en met herfstgras, en ga zo maar door. Het was allemaal voortborduren op de vermoedens van een Fransman die al in 1870 van mening was dat je gras net zo moest kunnen bewaren als zuurkool. Ook dat staat immers grotendeels in zijn eigen sap te fermenteren.

Onder invloed van een flinke hoeveelheid zout werd het resultaat in elk geval door mensen, erg gewaardeerd. De onderzoeken over kuilgras vermeldden echter nergens wat de koeien van het zure eindproduct vonden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin