Varkens op een Duits varkensbedrijf dat meedoet aan Initiative Tierwohl. - Foto: Hans Banus VarkensNieuws

Initiative Tierwohl keert toelage toch uit

Het gaat om een toelage van € 3.000 voor 316 varkenshouders.

Initiative Tierwohl (ITW) betaalt de varkenshouders die de eenmalige toelage voor de 3e programmafase gemist hebben alsnog uit. Het gaat om een toelage van € 3.000 voor 316 varkenshouders. Dit meldt Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlandds (ISN).

Onvoldoende budget

De meeste deelnemers aan het ITW-programma 2021-2023 kregen begin dit jaar al een eenmalig uitkering van € 3.000, mits hun audit voor 1 juni goed werd afgerond. In juli meldde ITW dat niet alle bedrijven betaald konden worden omdat het budget niet toereikend was. Dat budget kwam uit een speciale betaling van € 50 miljoen van de Schwars Group, de holding waar de ketens Kaufland en Lidl onder vallen.

Geld vrij gekomen uit eerder traject

De circa € 1 miljoen voor de 316 varkenshouders is afkomstig uit de betalingen die alle aan ITW deelnemende supermarktketens opbrachten tijdens het programma 2018-2020. Dat geld was in dat programma al bedoeld voor boeren maar werd niet ingezet.

Verkoop ITW-vlees stimuleren

ISN is blij dat de 316 varkenshouders nu toch hun bonus ontvangen. De belangenorganisatie vindt het belangrijk dat de verkoop van ITW-vlees nog meer gestimuleerd wordt en ook verwerkt moet worden in vleesbewerkingen. Op die manier kunnen de meerkosten voor beter dierwelzijn goed doorberekend worden aan consumenten. De detailhandel wil toe naar de verkoop van varkensvlees met minimaal ITW-niveau 3 en 4.

Beheer
WP Admin