AlgemeenNieuws

Indonesië bij WTO aangeklaagd

Genève – De Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland starten een gerechtelijke procedure tegen Indonesië bij Wereldhandelsorganisatie WTO. De landen willen dat een panel van de WTO zijn oordeel geeft over een hele serie importrestricties die Indonesië hanteert voor agrarische producten waaronder vlees, groente en fruit.

De VS en Nieuw-Zeeland stapten in januari 2013 naar Indonesië, maar kwamen er niet met het land uit. De onvrede slaat grotendeels op importbeperkingen die Indonesië, een land met ruim 250 miljoen inwoners, in 2012 invoerde. Een deel van de beperkingen betreft maatregelen die het Aziatische land al in 2010 afkondigde. Indonesië hanteert een importstop voor pluimveevlees en bepaalde andere vleesproducten en een vergunningensysteem dat de invoer van tuinbouwproducten beperkt.

Het importquotum voor rundvlees is de laatste jaren steeds verlaag: eerst in 2010 van 73.000 naar 50.000 ton, daarna in 2011 naar 34.000 ton. In 2013 is het wat verruimd. Nieuw-Zeeland claimt dat in januari dit jaar de uitvoer van rundvlees naar Indonesië niettemin 95 procent lager dan in 2010. Indonesië behoorde met een jaarlijkse import van bijna €170 miljoen in 2010 tot de belangrijkste importeurs van Nieuw-Zeelands rundvlees.

Indonesië nam de maatregelen om de zelfvoorzieningsgraad op te voeren en eigen boeren te steunen. Volgens Tim Ritchie, directeur van de Nieuw-Zeelandse brancheorganisatie voor de vleesindustrie, leiden ‘rationele discussies’ met Indonesië nergens toe. De Indonesische maatregelen ondermijnen volgens de VS en Nieuw-Zeeland de kernprincipes van de WTO en druisen in tegen de belangrijkste verplichtingen die lidmaatschap van de WTO met zich mee neemt.

Indonesië kan een keer een veto inbrengen tegen het instellen van een geschillenpanel, maar geen tweede keer.

Beheer
WP Admin