Links een schuur van schokbeton, rechts wordt gras gestapeld tot een rijkuil. Met behulp van een transporteur wordt de massa verdeeld. Inkuilen gebeurde in die jaren steeds meer. Meestal gebruikte men betonnen silo’s, het maken van rijkuilen stond nog in de kinderschoenen. Hooien was in de meeste streken nog favoriet. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

In razend tempo betonschuren bouwen

Na de Tweede Wereldoorlog moest er snel en goedkoop gebouwd worden. Met schokbeton stond er in heel korte tijd een standaard schuur.

Deze foto is van 1953. Links een schokbetonschuur, rechts wordt ingekuild met behulp van een transporteur. Te beginnen bij die schuur. Na de oorlog was er een tekort aan alles. Arbeid was schaars net als bouwmaterialen. In de Noord-Oostpolder was daar juist een grote behoefte aan. Er waren kavels vergeven, daar moesten gebouwen op komen en dat zo snel mogelijk. Systeembouw was onvermijdelijk. Dat ging gebeuren met schokbeton. Deze betonsoort werd tijdens de productie aan schokken blootgesteld. Daardoor verdichtte het materiaal waardoor het steviger werd. Er waren grote platen van te maken, iets dat de Firma Schokbeton ging doen.

Hoog tempo maken

Voor de standaard betonschuren van de Noord-Oostpolder waren 180 betonelementen nodig. Zes man konden hiermee in drie weken tijd een schuur zetten. Dat was nog eens tempo maken en tijd was geld. Was zo’n schuur gemetseld dan had het minstens drie maanden geduurd. De bouwkosten zouden minstens 5% hoger hebben gelegen, zo was becijferd.

Grotere loodsen

Er zijn 978 van deze betonschuren op boerenerven gezet. De eerste stond er in 1949, de laatste betonschuur op een boerderij werd in 1958 opgetrokken. Dat hij daarna uit de gratie raakte, kwam doordat de overheid niet langer bepaalde wat voor schuren boeren moesten bouwen. Boeren in de Noord-Oostpolder mochten zelf bepalen wat ze wilden. Ze kozen voor grotere loodsen die beter pasten bij hun groeiende bedrijfsomvang. Veel van de oorspronkelijke betonschuren zijn de afgelopen jaren gesloopt.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin