Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

In november nog uien rooien

Voor de herfstregen was de zware grond in Zeeuws-Vlaanderen te droog en te hard om uien te rooien, daarna werd het weer te nat. Nu het land weer wat opdroogt kan weer gerooid worden, maar dat gaat niet van een leien dakje.

 • Daniel Dekker van loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet rooit een perceel Dormo-zaaiuien voor maatschap Goense in Axel. - Foto's: Anton Dingemanse

  Daniel Dekker van loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet rooit een perceel Dormo-zaaiuien voor maatschap Goense in Axel. – Foto’s: Anton Dingemanse

 • Hoewel de bovengrond nog behoorlijk nat is laten de uien zich redelijk rooien en liggen ze er gezien de omstandigheden toch wel netjes bij.

  Hoewel de bovengrond nog behoorlijk nat is laten de uien zich redelijk rooien en liggen ze er gezien de omstandigheden toch wel netjes bij.

 • Het is volgens Dekker duidelijk dat het rooien met de stang een smeerboel op deze taaie grond zou opleveren. Daarom werd de onvolprezen schijvenrooier weer ingezet.

  Het is volgens Dekker duidelijk dat het rooien met de stang een smeerboel op deze taaie grond zou opleveren. Daarom werd de onvolprezen schijvenrooier weer ingezet.

 • Met scherpe blik en vaste hand blijft dit een prima methode om uien te rooien. Het is niet voor niets dat veel nieuwe rooiers weer zijn uitgerust met schijven.

  Met scherpe blik en vaste hand blijft dit een prima methode om uien te rooien. Het is niet voor niets dat veel nieuwe rooiers weer zijn uitgerust met schijven.

 • De schijven snijden de uien mooi uit de taaie grond.

  De schijven snijden de uien mooi uit de taaie grond.

 • Dit is duidelijk taaie grond. Vroeger stonden in deze streek ettelijke steen- en dakpannenbakkerijen die hun grondstoffen zo voor het opscheppen hadden.

  Dit is duidelijk taaie grond. Vroeger stonden in deze streek ettelijke steen- en dakpannenbakkerijen die hun grondstoffen zo voor het opscheppen hadden.

 • Eenmaal op het zwad blijven de uien nog een paar dagen liggen om te drogen. Bij het laden en inschuren zal de aanhangende grond dan wel loslaten.

  Eenmaal op het zwad blijven de uien nog een paar dagen liggen om te drogen. Bij het laden en inschuren zal de aanhangende grond dan wel loslaten.

 • De schijven in ruststand met het resultaat op de achtergrond.

  De schijven in ruststand met het resultaat op de achtergrond.

 • Deze rust geldt niet voor Dekker, die moet bijna na elke omgang de rooimatten reinigen.

  Deze rust geldt niet voor Dekker, die moet bijna na elke omgang de rooimatten reinigen.

 • Voorlopig kan Dekker door met rooien. Dat is wel nodig ook. Na deze 20 hectare staat er voor de loonwerker nog 80 hectare te rooien. De komende periode droog weer komt dus prima uit.

  Voorlopig kan Dekker door met rooien. Dat is wel nodig ook. Na deze 20 hectare staat er voor de loonwerker nog 80 hectare te rooien. De komende periode droog weer komt dus prima uit.

Beheer
WP Admin