<em>Foto: EPA</em> AlgemeenAchtergrond

In de greep van wateroverlast

De schade door de buitensporige regenval neemt toe. Vooral in het Zuidoosten komen meldingen van ondergelopen percelen. In Gelderland en Noord-Limburg viel 110 millimeter in twee dagen. In landen om ons heen is het nog erger.

In Limburg zijn beken overstroomd. Op sociale media zijn beelden van ondergelopen percelen, erven en zelfs agrarische gebouwen. Gebruikers van uiterwaarden hebben bericht gehad van Rijkswaterstaat dat lagere delen onder kunnen lopen. Vrijdagochtend wordt het voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk hoge peil van 12,50 boven NAP bij Lobith gehaald.

Een eindbalans is nog niet op te maken, omdat donderdagavond opnieuw zware buien werden verwacht. Tot dan toe zijn bij Interpolis, Vereinigte Hagel en Agriver 152 schademeldingen uit de agrarische sector binnengekomen. Het gaat vooral om schade in uien, bieten, aardappelen en mais. Het bedrag is nog onbekend.

Duitsland, Frankrijk en België

Voor de tweede keer binnen enkele dagen heeft Duitsland te maken gehad met noodweer. Woensdag trof het Nederbeieren en delen van Noordrijn-Westfalen. Daar waren ook ernstige overstromingen. Binnen 24 uur viel in Xanten ruim 111 mm. Dat is 11 tot 30 mm meer dan de normale hoeveelheid in een maand. In Nederbeieren stonden diverse plaatsen een meter onder water. Vijf mensen lieten het leven in de watermassa’s. De gevolgen voor de landbouw waren donderdag nog niet duidelijk.

In grote delen van Frankrijk, inclusief Parijs en wijde omgeving, is ook wateroverlast. Verderop langs de Seine, maar ook elders in het land staan grote stukken landbouwgrond onder water. In de Cognacstreek en andere wijngebieden is grote schade door hagel.

Ook in België houdt het noodweer al dagen huis. Net als in Frankrijk worden boeren daar opgeroepen de schade zo volledig en gedetailleerd mogelijk op te nemen om een claim te kunnen indienen.

Impact op de markt

De markten reageren nog nauwelijks op alle nattigheid. De handel wacht eerst af of blijvende schade is opgetreden aan de gewassen en hoe groot de aangetaste arealen zijn. Alleen op de aardappeltermijnmarkt is enige beweging te zien in verband met het weer. De aprilnotering 2017 trok donderdag 2 juni in de ochtend met 70 cent omhoog naar €15,50 per 100 kilo, nadat de beurs een dag eerder sloot op €14,80 per 100 kilo. Na deze piek daalde de notering, aan het eind van de ochtend, om rest van de donderdag rond €15,30 per 100 kilo te schommelen. Er was wel veel handel: ruim 200 contracten wisselden van eigenaar, de voorgaande dagen 40.

Het eerst aflopende contract (september 2016) voor tarwe noteerde op de termijnmarkt in Parijs donderdag €166,50 als hoogste punt. Dat is zelfs lager dan vorige week vrijdag.

Beheer
WP Admin