Foto: Henk Riswick PluimveeOpinie

‘In crisistijd even soepeler met ei-certificering’

Nederland werkt thuis, althans, als dit even kan. Het beste is als deze thuiswerker zijn normale ritme aanhoudt. Van 9 tot 5 werken, met een lunchpauze. En mét de snack die hij of zij op kantoor zou eten. Albert Heijn en Jumbo kunnen erover meepraten.

De vraag naar eieren is zelfs zo extreem dat de supermarkten van hun minimum-dierenwelzijnsnorm afwijken. Zij verkopen doorgaans tenminste (scharrel)eieren met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk (BLk). Het aanbod is ontoereikend, waardoor er nu ook ‘gewone’ scharreleieren in het schap liggen.

De winkelier vraagt voor deze ‘gewone’ scharreleieren de prijs van ‘luxe’ scharreleieren

Op zich niks mis mee natuurlijk, ware het niet dat deze in verpakkingen van 1 ster-BLk zitten. Albert Heijn zegt nu een sticker over dat BLk-logo te plakken. Bij Jumbo moet de consument het doen met een papiertje op het schap dat er in dit BLk-doosje niet-Blk-scharreleieren kunnen zitten.

Drie keer raden: de winkelier vraagt voor deze ‘gewone’ scharrel- de prijs van ‘luxe’ scharreleieren. Dat heet ergens een slaatje uitslaan.

Dierenbescherming en Stichting Beter Leven-keurmerk gedogen de werkwijze. Tijdelijk, benadrukken zij. Kennelijk kan dat in crisistijd.

Wrang voor pluimveehouders

Het is wrang voor die pluimveehouders die doorgaans strak aan controles zijn onderworpen, en waar foutjes tot torenhoge boetes kunnen leiden. Dit heeft toch iets van meten met twee maten.

Nee, ook in deze crisistijd moet de consument de juiste informatie krijgen.

Lees ook: Eiertekort bij Jumbo en Albert Heijn.

Beheer
WP Admin