Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

‘Ik zie meer in melk leveren met een meerwaarde’

Bedrijfsopvolger Luc wil de gehaltes in de melk nog verder verhogen. Maar hij heeft nog meer ideeën.

Luc van Acht is een bevlogen opvolger. Heel veel groeien is niet zijn ambitie, maar de zaken optimaliseren wel. De gehaltes in de melk zijn al hoog, maar wat hem betreft kan er nog wel iets bij.


Lees verder onder de foto‘s.

Luc van Acht wil het bedrijf thuis overnemen. Ze houden 80 melkkoeien op 50 hectare. Luc werkt momenteel ook buitenshuis bij andere boeren. - Foto's: Koos Groenewold

Luc van Acht wil het bedrijf thuis overnemen. Ze houden 80 melkkoeien op 50 hectare. Luc werkt momenteel ook buitenshuis bij andere boeren. – Foto’s: Koos Groenewold

Luc van Acht (22)

Woonplaats: Sint-Oedenrode (N.-Br.)
Opleiding: De Mas in Boxtel afgerond, niveau 3, richting veehouderij.
Bedrijf: Sinds 3 jaar in de v.o.f. met zijn ouders. Het bedrijf telt 80 melkkoeien met bijbehorend jongvee op 50 hectare, waarvan 20 hectare in eigendom. Via Klasseboeren is er een educatietak voor schoolklassen.
Rolverdeling: Er is geen strakke rolverdeling. Per dag bekijken ze wie welke werkzaamheden gaat doen. Daarnaast werkt Luc ook buitenshuis bij andere boeren.

Even spelen met de hond. Het bedrijf heeft alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes in de melk en vanwege de liefhebberij. Luc wil dit zo houden.

Even spelen met de hond. Het bedrijf heeft alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes in de melk en vanwege de liefhebberij. Luc wil dit zo houden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Grote veranderingen hoeven wat mij betreft niet, ik zie meer in het optimaliseren van de huidige bedrijfsvoering zodat ik het werk makkelijk alleen kan doen. Ik zie veel meer in melk leveren met meerwaarde, daarom streef ik ook naar het verhogen van de gehaltes. Momenteel zitten we tussen de 3,80 en 3,85% eiwit en tussen de 4,55 en 4,60% vet bij gemiddeld 9.500 liter melk. Wij leveren nu PlanetProof-melk, dit levert ook 2 cent extra op.”

Klauwbekappen in een ander type bekapbox, met electrische bediening, is iets dat Luc tijdens een stage leerde en vervolgens thuis introduceerde.

Klauwbekappen in een ander type bekapbox, met electrische bediening, is iets dat Luc tijdens een stage leerde en vervolgens thuis introduceerde.

Mijn grote voorbeeld is:

“Ons pap en mam, die hebben mij vanaf jongs af aan al veel geleerd. Ook heb ik veel geleerd van de boeren waar ik stage gelopen heb. Sommige dingen heb ik thuis ook toe gepast, bijvoorbeeld insemineren, klauwbekappen en financiële zaken.”

Fokkerij is een van de bedrijfsonderdelen waar Luc erg veel plezier in heeft. Maar eigenlijk vindt hij vrijwel alles leuk. 'Ik ben allround.'

Fokkerij is een van de bedrijfsonderdelen waar Luc erg veel plezier in heeft. Maar eigenlijk vindt hij vrijwel alles leuk. ‘Ik ben allround.’

Het mooiste werk vind ik:

“Met de koeien bezig zijn, fokkerij, insemineren, melken en landwerk. Ook vind ik het mooi als ik door de wei loop waar de koeien heerlijk staan te grazen. Dit geeft veel voldoening. Verder vind ik het leuk om uit te zoeken waar ik het bedrijf nog kan optimaliseren. Allround bezig zijn vind ik dus het allermooiste.”

Ik heb een hekel aan:

“Koeien die ziek zijn. Zoals , uierontsteking, kreupelheid, kalfziekte en fosforgebrek. Ik heb er ook een hekel aan dat iedere keer de regelgeving verandert.”

Over vijf jaar ziet Luc zichzelf nog meer in het bedrijf werken. Hij zit vol plannen.

Over vijf jaar ziet Luc zichzelf nog meer in het bedrijf werken. Hij zit vol plannen.

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Ik zou grond aankopen. Heel veel meer koeien hoeft voor mij niet, maar ik wil wel up-to-date blijven. En ik zou ons pap en mam en mijn zussen uitkopen om het bedrijf over te kunnen nemen.”

Bezig zijn met en tussen de koeien. Voor Luc is er weinig mooier dan dat.

Bezig zijn met en tussen de koeien. Voor Luc is er weinig mooier dan dat.

Over vijf jaar, dan:

“Ik zie mijzelf dan nog meer in het bedrijf werken. We zijn extensief en dat wil ik zo houden. We hebben alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes en vanwege de liefhebberij. Dit wil ik ook zo houden. Misschien gaan we op de langere termijn verbreden in een neventak, of ons pap gaat dan meer buitenshuis werken. Over vijf jaar hebben we ook geïnvesteerd in een nieuwe melkstal of melkrobot, daar ben ik nog niet over uit. Verder hoop ik dat er over vijf jaar minder strenge en vooral duidelijker regels zijn, zodat ik weet waar ik aan toe ben.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.