Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

‘Ik zet hem vaker aan het werk dan hij mij’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Dinand en Claudia vertellen wat het voor hen betekent.

In Eibergen (Gld.) runnen Dinand (53) en Claudia (50) Krooshof een melkveebedrijf met 60 melkkoeien en 30 stuks jongvee op 42 hectare grond. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel waar Claudia zelf zuivel voor maakt. Ze hebben twee zoons (Mark 25, Tom 22) en een dochter, Nicole (23). - Foto's: Hans Prinsen

In Eibergen (Gld.) runnen Dinand (53) en Claudia (50) Krooshof een melkveebedrijf met 60 melkkoeien en 30 stuks jongvee op 42 hectare grond. Daarnaast hebben ze een boerderijwinkel waar Claudia zelf zuivel voor maakt. Ze hebben twee zoons (Mark 25, Tom 22) en een dochter, Nicole (23). – Foto’s: Hans Prinsen

Dinand

Waar Claudia mij vroeger hielp op de boerderij, spring ik nu bij om te helpen met het produceren van de zuivel of in de winkel. Ook steken onze kinderen hun handen uit de mouwen. Dat is vooral fijn nu we bezig zijn met twee verbouwingen tegelijk. Naast de verbouwing in de winkel, zijn we ook in de stal bezig. In september zijn we overgestapt op een melkrobot. Dat maakt mijn werk ineens heel anders. Ik hoef niet meer ’s ochtends mijn bed uit om koeien te melken. Nu haal ik ’s ochtends koeien op die nog niet bij de melkrobot zijn geweest of ik krijg een melding op mijn telefoon waarin staat dat er een probleem verholpen moet worden. Gelukkig krijg ik niet van al mijn werkzaamheden een melding online.

‘Claudia kan goed haar emoties uiten, ik vind dat lastiger’
Als ik op het erf veel auto’s zie staan, dan kom ik Claudia snel helpen in de winkel. Soms is dat lastig, want ik doe dingen op een andere manier dan zij. Daar heeft ze weleens moeite mee. Claudia kan goed haar emoties uiten, ik vind dat lastiger, behalve als het gaat om onrecht, dan kan ik wel echt boos worden. Gelukkig helpt zij me om dan rustig te blijven.
Eens per jaar hebben we een open dag op het bedrijf: Koekeloeredag. Dat is een idee van Claudia. Ze bedenkt altijd van alles, is goed in organiseren en ze staat altijd voor iedereen klaar. Helaas ging door corona de open dag dit jaar niet door. De buurman zei al als grap: ‘Zullen we het volgend jaar maar gewoon doen? En anders verzint Claudia wel weer iets anders.’

‘Ik zie niet alles wat ik doe als werk’
Wij hoeven wij ons nooit te vervelen. Er is altijd iets te doen en een dag loopt nooit zoals gepland. Dat is een soort ongeschreven wet, dan komt er opeens een telefoontje met een bestelling of iets kleins gaat stuk. Gelukkig zie ik niet alles wat ik thuis doe als werk. Naast de boerderij en de zuivel vind ik het heerlijk om te klussen of de buurman te helpen met een verbouwing. Als ik soms tijd voor mijzelf heb, kijk ik graag films. Het liefst actiefilms, samen met mijn zoons. Voor Claudia duren films weleens wat te lang.
Wij zijn trots op ons bedrijf. Als er eens iets is, of er is iets in ons gezin, dan weten Claudia en ik elkaar blindelings te vinden. We echt kunnen op elkaar bouwen.

In september kwam er een melkrobot. Dat maakte het werk van Dinand heel anders. "Vroeg opstaan hoeft niet meer en ik moet alleen de koeien halen die niet in de robot geweest zijn."

In september kwam er een melkrobot. Dat maakte het werk van Dinand heel anders. “Vroeg opstaan hoeft niet meer en ik moet alleen de koeien halen die niet in de robot geweest zijn.”

Claudia

Al toen we verkering hadden, zette Dinand mij op de trekker. Tegenwoordig rij ik niet meer op de trekker, nu zet ik vaker Dinand aan het werk dan hij mij. Er is altijd wel iets te doen op de boerderij.
Toen ik Dinand leerde kennen, was ik kraamverzorgster, daarna heb ik verschillende andere banen gehad. Altijd was ik op zoek naar iets dat ik zelf op de boerderij zou kunnen doen. Toen de kinderen groter waren, ben ik in de keuken begonnen met het maken van zuivel, om te kijken of dit iets voor mij was. Dat was zo. Zo startten we 2012 met de boerderijwinkel. Het begon met yoghurt maken, nu staat de koelkast ook vol met karnemelk, hangop en vla. We proberen altijd voldoende voorraad te hebben voor onze klanten, daar is een goede planning voor nodig. ’s Avonds en ’s ochtends zijn we vaak bezig met het bereiden van de zuivel, zo moet ik vanavond nog aan het werk om de yoghurt te maken.

‘Hij is bedachtzaam, een stukje zakelijker dan ik’
Op dit moment wordt de winkel verbouwd. Door een zwam in de muur, veroorzaakt door een lekkage, moet de muur van de winkel eruit. We maken van de nood een deugd en maken hem gelijk een meter groter. De winkel is wel open, dus de werkzaamheden blijven gewoon doorgaan. Sinds de lockdown in maart is het een stuk drukker. Klanten komen van heinde en verre, ze willen graag naar een winkel waar ze de ruimte hebben. Dinand en ik vullen elkaar goed aan. Hij is bedachtzaam, een stukje zakelijker dan ik en hij kan zich goed aanpassen aan een situatie. Dat vind ik lastiger. Ik heb dan weer veel ideeën, ben een echte doorpakker en zo runnen we samen de boerderij. Onze zoon Mark maakt inmiddels ook deel uit van de maatschap. Werkzaamheden en nieuwe ideeën worden dus altijd met z’n drieën besproken.
Sinds we de winkel op de boerderij hebben, zit een hele week vakantie er niet meer in. Nu gaan we een paar keer per jaar een aantal dagen weg. Zo zijn we afgelopen jaar een weekend naar Oostenrijk geweest. Daar hebben we een mobiele tank van 300 liter aangeschaft voor hier thuis op de boerderij. Zo combineren we vakantie en werk. Als ik tijd heb, ga graag wandelen of gezellig bij iemand op de koffie. Zwemmen doe ik ook graag, maar daar zie ik door corona nog van af.

In de boerderijwinkel wordt zelfgemaakte zuivel verkocht. "Klanten komen van heinde en verre."

In de boerderijwinkel wordt zelfgemaakte zuivel verkocht. “Klanten komen van heinde en verre.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 4 van dinsdag 20 oktober en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw.

Beheer
WP Admin