Chloë leerde de kneepjes van het melken bij melkveehouder Van den Oudenrijn. Nog steeds springt ze bij als hij hulp nodig heeft. - Foto's: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

‘Ik vind het leuk om ook van stagiaires te leren’

André van den Oudenrijn biedt stageplekken aan omdat hij het zelf ook heel leuk vindt om van stagiaires te leren. ‘Stage werkt als een spiegel voor jezelf en je bedrijf.’

Op stage gaan is een onderdeel van een opleiding. Leerlingen leren de praktijk kennen en stagebieders doen nieuwe ideeën op. In een reeks artikelen komen stagelopers en stagebieders aan het woord. Lees alle artikelen over stage.

Stageplek

‘Stagiaire hoeft van mij niet uit het vakgebied te komen’

André van den Oudenrijn: “Wij bieden stageplekken aan omdat ik het zelf ook heel leuk vind om van stagiaires te leren. Stage is een wisselwerking tussen een stagiaire en de stagebieder. Een stage is een geschikte manier om het werkveld te verkennen, theorie in de praktijk te brengen en inzicht te krijgen in je kwaliteiten en tekortkomingen. Alle stagiaires zijn hier welkom: snuffelstages, mbo en hbo. Een stagiaire hoeft van mij ook niet uit het vakgebied te komen. Stagiaires van buiten de sector stellen vragen waar je je als stagebieder mee kunt verrijken. Wat wij vanzelfsprekend vinden, vinden zij soms helemaal niet vanzelfsprekend, dat werkt als een spiegel voor jezelf en voor je bedrijf.

Lees verder onder de foto‘s.

André van den Oudenrijn (51) heeft in Ooltgensplaat (Z.-H.) een bedrijf met 260 koeien, 130 stuks jongvee op twee andere locaties. Er is 110 hectare in gebruik voor gras, mais en wisselteelt met akkerbouwers. André is getrouwd met Marjo, ze hebben vier kinderen van 16, 17, 20 en 21 jaar oud.
André van den Oudenrijn (51) heeft in Ooltgensplaat (Z.-H.) een bedrijf met 260 koeien, 130 stuks jongvee op twee andere locaties. Er is 110 hectare in gebruik voor gras, mais en wisselteelt met akkerbouwers. André is getrouwd met Marjo, ze hebben vier kinderen van 16, 17, 20 en 21 jaar oud.

Na afloop weet je meer over je eigen capaciteiten

Bij ons komen niet zomaar stagiaires aanwaaien omdat we in een akkerbouwgebied zitten met weinig veehouderij. Degene die komen, hebben er bewust over nagedacht en zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in dieren. Wij vinden dat erg positief. Het doel is het leertraject, zowel voor ons als voor de stagiaire. Wij leren vaak net zoveel van de stage als de gemiddelde stagiaire. Na afloop weet je meer over je eigen capaciteiten, wensen en ambities.

Oudenrijn:
Oudenrijn: "Stagiaires van buiten de sector stellen vragen waar je je als stagebieder mee kunt verrijken. Wat wij vanzelfsprekend vinden, vinden zij soms helemaal niet vanzelfsprekend."

We vinden dat de stagiaire altijd minimaal één keer per dag mee moet helpen met een melkbeurt of met de werkzaamheden rondom het melken, zoals boxen schoonmaken en instrooien en groepen wisselen. Als ze het iets anders doen dan wij het zouden doen, dan concludeer ik vaak dat het zo ook kan. En als een stagiaire iets niet goed doet, had ik beter moeten uitleggen wat de bedoeling was, of ik had het eerst voor moeten doen. Er zitten leermomenten, doemomenten en evaluatiemomenten in de stage. Evalueren doen we vooral tijdens de koffie.

We hebben een hele gezellige tijd gehad

Chloë kwam hier eens met haar vader toen ze een jaar of 15 was. Ze was heel leergierig en vroeg van alles over het bedrijf, terwijl ze helemaal niet van een boerderij kwam. Ze was bovengemiddeld geïnteresseerd in alle dieren en had al snel een speciale band met hen. Ze liet ook zien dat ze overal een praktische oplossing voor had. Ook na de stage heeft ze nog regelmatig een melkbeurt voor haar rekening genomen. Zelfs nu als het hier nodig is, komt ze met veel plezier melken en kalfjes voeren. We hebben een hele gezellige tijd gehad.”


Chloé Tiggelman (19) is niet van boerenkomaf maar wilde dolgraag in de veehouderij werken. Tijdens haar stages leerde ze veel. Chloë woont in Achthuizen (Z.-H.). Thuis is er geen bedrijf. Ze gaat naar het Scalda in Goes en volgt de richting Vakbekwaam Medewerker Veehouderij, niveau 3, BBL. In 2017 liep ze kort stage bij André van den Oudenrijn.
Chloë Tiggelman (19) is niet van boerenkomaf maar wilde dolgraag in de veehouderij werken. Tijdens haar stages leerde ze veel. Chloë woont in Achthuizen (Z.-H.). Thuis is er geen bedrijf. Ze gaat naar het Scalda in Goes en volgt de richting Vakbekwaam Medewerker Veehouderij, niveau 3, BBL. In 2017 liep ze kort stage bij André van den Oudenrijn.

Stagiaire

Chloë Tiggelman: ‘Dingen die ik op school niet begreep, vroeg ik aan André en dan begreep ik het wel’

Chloë Tiggelman: “Toen ik in de derde klas zat, fietste ik altijd langs een boerderij, het leek me daar erg interessant. Op een gegeven moment kon ik bij die boer een snuffelstage lopen. Ik vond het de eerste dag al helemaal leuk. Daarop ben ik de opleiding Medewerker Veehouderij gaan doen. Inmiddels werk ik bij de firma J. Ras en zonen, het adres van de snuffelstage. Daarna kon ik bij André van den Oudenrijn terecht voor een stage van twee weken. Het was er leuk, leerzaam en gezellig.

Tijdens haar stage bij André vond Chloë melken het leukste om te doen.
Tijdens haar stage bij André vond Chloë melken het leukste om te doen.

Melken vond ik het leukste om te doen

Je kunt heel veel van André leren. De eerste dagen liet hij me eerst even zelf rondscharrelen. Dat vond ik goed, dan kun je alles zelf uitvogelen en daarna, zo nodig, hulp vragen. Zo zit ik zelf ook wel in elkaar, daar leer je het meeste van. Ik mocht eigenlijk alles wel doen: koeien scheren, kalfjes voeren, opstrooien, melken. Bij mijn werkgever hebben ze een melkrobot, bij André heb ik leren melken. Ik vond dat het leukste om te doen. ’s Ochtends de koeien de melkput in sturen, radio aan en melken. André heeft me ook veel bijgebracht over de gezondheid van de koeien, klauwbekappen en voeding. Op school had ik een cursus insemineren gedaan, André heeft me daar verder mee geholpen.

Oudenrijn merkte al snel dat Chloë een speciale band heeft met de dieren op zijn bedrijf.
Oudenrijn merkte al snel dat Chloë een speciale band heeft met de dieren op zijn bedrijf.

André kan echt heel goed uitleggen

Schoolopdrachten bespraken we tijdens de koffie. Als het bijvoorbeeld over voer ging, dan pakte André de kuilanalyse en het voerschema erbij, en dan legde hij het op zijn gemak uit. Ik leerde hier meer dan op school. Mijn docent kon alles maar op één manier uitleggen, als je het niet snapte dan had je pech. André weet heel veel en kan het op heel verschillende manieren uitleggen. Dingen die ik op school niet begreep, vroeg ik aan André en dan begreep ik het wel. André kan echt heel goed uitleggen, hij neemt de tijd en als je het niet begrijpt dan legt hij het op een andere manier uit.

Doordat ik geen boerenachtergrond heb, kan ik niet voor mezelf beginnen, maar waar ik nu werk, mag ik ook alles doen. Ik ben dus wel goed terecht gekomen en daar ben ik ook blij mee. Als André mijn hulp kan gebruiken omdat hij het druk heeft met bijvoorbeeld inkuilen of mais hakselen, dan kom ik hem helpen en melk de koeien.”

Beheer
WP Admin