Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

‘Ik had het gevoel dat er een pyromaan rondliep’

Pluimveehouder Jos Coolen was dagen in touw om de natuurbranden te helpen bestrijden.

Jos Coolen heeft met zijn vrouw en zoon een vleeskuikenbedrijf in Helden (L.). Daarbij is hij lid van de vrijwillige brandweer. Deze week was er werk aan de winkel, er woedden twee grote natuurbranden: één in De Peel en één rondom Herkenbosch. Jos liet zijn 190.000 vleeskuikens over aan zijn echtgenote en zoon en zat uren op de waterwagen. Die is er puur voor de aanvoer van water, de bluswagen doet het bluswerk. “Inmiddels lijkt het vuur onder controle maar dat leek het maandag ook. En het is bekend wat er daarna gebeurde. Het laaide weer op, heel Herkenbosch werd ontruimd.”

Een brand is misschien goed voor de natuur, maar er is ook nog zoiets als veiligheid

Normaal gesproken moet hij bij een brandmelding alles laten vallen en met spoed naar de wagen. Nu was bekend dat er brand woedde en werd hij ingedeeld. Maandag was hij van drie uur ’s middags tot ’s avonds tien uur in touw, dinsdag de hele dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. “Samen met mijn zoon want die zit ook bij de brandweer.”

Heel de dag had hij toen een gevoel of er een pyromaan aanwezig was. “Je kunt je dat haast niet voorstellen natuurlijk maar er was zoveel bekijks. Pas later werden al die ramptoeristen het gebied uit gehaald.”

Natuurgebieden

Woensdag werd Jos opnieuw ingedeeld en was hij weer de hele middag en avond bezig om samen met collega’s en teams uit de omgeving de branden onder controle te krijgen. Het was lastig werken, merkte de pluimveehouder. “Iemand vertelde me dat er vroeger brandwegen waren in natuurgebieden en dat omwonenden en gemeenten die zelf vrij hielden. Nu zijn die natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zij doen er niets aan, een brand af en toe is goed, zeggen ze. Nou, ik denk er anders over. Er ligt een camping vlakbij, en een heel dorp. Een brand is misschien goed voor de natuur maar er is ook nog zoiets als veiligheid.”

Lees verder onder foto

Deze week woedden er twee grote natuurbranden: één in De Peel en één rondom Herkenbosch. - Foto: ANP

Deze week woedden er twee grote natuurbranden: één in De Peel en één rondom Herkenbosch. – Foto: ANP

Snel handelen

Dat Herkensbosch ontruimd werd, was vanwege een te hoge concentratie koolmonoxide in de lucht. “Bij elke brand komt dat wel vrij, wij dragen in principe geen beschermende gezichtsmaskers daarvoor, we proberen boven de wind te blijven en dan gaat het wel goed. In een filmpje op Twitter heb ik wel een masker op maar dat is omdat de wagen vast kwam te zitten en we volledig rondom in de rook zaten.”

Als brandweerman denkt hij licht in het voordeel te zijn mocht er thuis op zijn bedrijf brand uitbreken. “Als het gaat om kleine bluswerkzaamheden, kan ik snel handelen en weet ik precies wat ik moet doen. Maar hoe gaat dat meestal bij een stalbrand? Dan is er niemand binnen. De brand wordt niet opgemerkt tot er ineens een enorme rookontwikkeling is. Omdat je dan niets meer kunt zien, kan ook de brandweer meestal niet snel genoeg werken om te voorkomen dat alles in de as gaat. Rook is je ergste vijand bij een brand.”

Donderdag zijn collega’s van hem nog bezig geweest met de natuurbranden rondom Herkenbosch maar Jos hoefde deze keer niet. “Dat kwam uit want je wilt ook wel even een beetje bijslapen.”