Storting van tarwe in een graanopslag in Nederland. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

IGC verwacht groter verschil tussen productie en consumptie tarwe

De internationale graanraad IGC denkt dat de tarweconsumptie in 2023-’24 groter is dan de productie. De raming van de maand wijst op een groter verschil dan een maand geleden.

De graanraad verlaagt zijn oogstprognose voor tarwe in 2023-’24 ten opzichte van een maand geleden met 4 miljoen ton naar 783 miljoen ton. De verwachting van de consumptie is daarentegen vergeleken met de publicatie van april nog iets verhoogd en komt daarmee op 795 miljoen ton.

Nieuwe productieverwachting

De nieuwe productieverwachting voor het nieuwe seizoen ligt 20 miljoen ton onder de recordoogst van 2022-‘23. Doordat de consumptie volgens de huidige verwachtingen op niveau blijft, nemen de voorraden af. IGC raamt de eindvoorraad van het komende seizoen op 57 miljoen ton en dat is 11 miljoen ton minder dan de hoeveelheid die eind volgende maand nog in voorraad is van het seizoen 2022-’23.

Mais

Bij korrelmais is de productieverwachting daarentegen behoorlijk naar boven bijgesteld. Op grond van hogere opbrengsten in Brazilië mikt IGC komend seizoen op een wereldwijde oogst van 1.217 miljoen ton. De productie komt daarmee 64 miljoen ton hoger uit dan het nu aflopende seizoen. De maisconsumptie zal ook toenemen, is de verwachting. Dat laatste zal niet verhinderen dat de voorraden zullen toenemen tot 272 miljoen ton.

Soja

Wat de soja betreft, rekent IGC net als een maand geleden op een productie die boven de 400 miljoen ton uitkomt. Daarmee zal de oogst 34 miljoen ton groter zijn dan het huidige seizoen. De consumptie stijgt volgens de raming met 25 miljoen ton naar 389 miljoen ton. De grote oogst zal de voorraden laten toenemen ton 64 miljoen ton eind juni 2024.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin