Partner
Foto: Kverneland AlgemeenPartner

Huidige technieken maken nauwkeurig spuiten mogelijk

Door de invloed van subsidies zijn er in de afgelopen jaren veel veldspuiten verkocht met de modernste technieken aan boord. Juist gebruik van deze technieken levert een beter spuitresultaat op, wat zorgt voor een lagere belasting voor de omgeving.

Het is dan ook nuttig om deze technieken ook daadwerkelijk te gebruiken. Maar gebeurt dit wel in de praktijk?

Alleen automatisch afschakelen van secties levert geen besparing op!

Automatisch afschakelen van spuitsecties door middel van (D)GPS-techniek is tegenwoordig gemeengoed. Spuiten met (D)GPS levert een aantal procenten voordeel op bij mooie, recht verkavelde percelen, tot soms wel 10% bij grillig gevormde percelen.

Maar besparing door middel van automatische secties blijft uit wanneer de spuit nog evenveel wordt gevuld als in het verleden. Besparing ontstaat pas, als er een combinatie plaatsvindt tussen automatisch afschakelen en het verminderen van de benodigde liters water en dus middel voor een perceel. Voor een kleiner spuitoppervlak zijn minder liters en dus ook minder middel nodig.

Foto's: Kverneland

Foto’s: Kverneland

Besparing start bij het vullen

Bij het vullen start de besparing. Dit moet dus zo nauwkeurig mogelijk gebeuren. Een elektronische niveaumeter helpt om tot op de liter nauwkeurig te vullen. Gecombineerd met een elektrische vulkraan schakelt het vullen ook automatisch uit. Niet alleen uiterst nauwkeurig, maar ook handig als je bijvoorbeeld de handen vol hebt aan het afmeten van spuitmiddel. Bij Kverneland spreekt men over het iXclean Comfort.

Besparen kan ook op minimaal verbruik van schoon water tijdens het schoonspoelen van de spuit. Een automatisch spoelsysteem, zoals de Kverneland iXclean Pro, is een automatisch spoelprogramma waarbij na het volledig leegspuiten, de machine met minimaal schoon water wordt gespoeld. Vergelijkbaar als bij een vaatwasser; met één druk op de knop is de machine na enkele minuten al schoon.

Spuitboom bepaalt kwaliteit spuitvloeistof op het gewas

De spuitboom bepaalt grotendeels de kwaliteit waarmee de spuitvloeistof op het gewas terechtkomt. Een exacte bespuiting is mogelijk met een ringleiding met op luchtdruk afsluitbare doppen. Direct afsluiten, zonder nadruppen van de doppen en bij het opstarten weer direct de beschikking hebben over spuitdruk, draagt hieraan bij. De benodigde compressor wordt via de aftakas aangedreven en vormt geen extra belasting.

ERGOdrive kopakkermanagement zorgt eenvoudig voor een juiste spuithoogte. Een juiste spuithoogte is noodzakelijk bij driftarme spuiten. Met één druk op de knop zorgt ERGOdrive dat de boom tijdig naar de ingestelde spuithoogte gaat. Op het moment dat de doppen opengaan, heeft de boom direct de juist spuithoogte te pakken. Dit komt de spuitkwaliteit ten goede.

Sensoren zijn een hulpmiddel om de spuitboom op constante hoogte te houden boven de grond of het gewas. Met BoomGuide ProActive wordt de boom al aangestuurd voordat de boom daadwerkelijk in beweging komt; proactief!

Tekst gaat verder onder foto. 

Bediening maakt het verschil

Genoemde technieken worden bediend door middel van ISOBUS. Alle functies zijn overzichtelijk en éénvoudig in beeld te zien op een ISOBUS-scherm zoals de IsoMatch Tellus GO. Nog gemakkelijker is het om één terminal te gebruiken met een dubbel scherm, zoals bij de IsoMatch Tellus. Met een dubbelscherm is wisselen tussen verschillende functies niet nodig en is alles in één overzicht zichtbaar. Erg handig, als de spuit is uitgevoerd met IsoMatch GEOCONTROL, of op het moment dat er wordt gewerkt met taakkaarten.

Huidige technieken maken nauwkeurig spuiten mogelijk


Beheer
WP Admin