Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Horzelsteek op open dag loonwerker’

Loonwerker senior had de oplossing.

Hoera! De tijd van open dagen is begonnen. Het seizoen van de oogst- en tentfeesten is een beetje voorbij. Maar de boeren met een nieuwe stal of die iets anders nieuwswaardigs hebben, gooien hun stallen weer open, zeker nu de mais er her en der al af is. Nog een keer wat gras kuilen en ook dat seizoen is dit jaar vroeg klaar.

Demonstraties in de mais

In onze gemeente hebben we elk jaar ‘Over het hek’: veel ondernemers in het buitengebied zetten dan hun deuren open. Een aantal van de boeren en bedrijven maken ook gebruik van het opgeruimde erf om andere bijeenkomsten te organiseren: relatiedagen, feest in de tent die voor kalverkeuring wordt gebruikt et cetera. Zo ook onze loonwerker. Hij en zijn vrouw hebben net een kind gekregen en bij het geboortekaartje zat ook een uitnodiging voor een aantal demonstraties in de mais.

Ik besloot, best dapper, om alleen met 4 kinderen naar de demo te gaan

Het lukte Henk niet om te gaan. Ik had onze 2 neefjes over de vloer. Hun vader werkt in de mechanisatie dus ze zijn ook besmet met het trekkervirus. Ik besloot, best dapper, om alleen met 4 kinderen naar de demo te gaan.

Pret in machinepark

We hebben ons perfect vermaakt in het machinepark. Op een stuk land had de loonwerker al zijn trekkers, kiepers, schudders, maaiers, shovels en natuurlijk een hakselaar mooi en schoon tentoongesteld. Charlotte zat voor haar veiligheid – en mijn rust – gewoon in de kinderwagen.

Welke boerenzoon droomt nu niet van zo’n klimpark?

De 3 jongens hadden het rijk alleen, iedereen stond bij de demo’s. Ze konden overal veilig op klimmen, bleven redelijk schoon en wilden met elke machine op de foto. Met een prachtig mooie blauwe lucht met wolkjes zijn het mooie foto’s geworden als herinnering aan zo’n bijzondere middag. Welke boerenzoon droomt nu niet van zo’n klimpark?

Steek van een horzel

Helaas eindigde de laatste beklimming op de schudder met een steek van een horzel (ofwel paardenvlieg of daas) in de vinger van mijn neefje. Het deed zeer. Ontzettend zeer. Dus ik liep met een kinderwagen en 3 jongens, waarvan 1 hard huilend naar de wc’s. Gelukkig hing er garagezeep want het kinderhandje was zwart van het vet. Daarna de steek uitgezogen en gekoeld. Maar wat deed het pijn, de hele hand zwol op. Het leek me beter om naar huis te gaan.

De oplossing

Op weg naar de auto kwamen we loonwerker senior, Hans, tegen. Hij vroeg waarom het kind zo huilde en twijfelde vervolgens geen moment. Uit zijn pakje nam hij een plukje shag, spuugde erop en drukte het bij mijn neefje op zijn vinger. Het huilen stopte onmiddellijk. Hans grinnikte nog even en zei met een peuk in zijn mond dat het maar goed is dat er nog mensen zijn die roken. Met grote ogen en onder de indruk bracht ik het neefje naar huis. De volgende dag was er van de steek niets meer te zien. Of het door de shag kwam of niet, ik vond het prachtig.

Beheer
WP Admin