Hooien met zijn allen - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Hooien met zijn allen

Kleine bedrijven bleven nog lang aangewezen op handwerk en elke hand was nodig.

De foto is gemaakt in 1958. Er waren toen al wel machines die het vele handwerk dat met hooien gepaard ging, verlichtten. Toch duurde het een tijd voor ze op grote schaal werden ingezet. Veel machines waren duur, zeker in verhouding tot de opbrengsten. Grote bedrijven konden zich de aanschaf vaak nog wel permitteren, kleinere bedrijven niet. Zij bleven nog lang aangewezen op handwerk en elke hand was nodig. Zo was hooien niet alleen handwerk, het was gezinswerk en soms zelfs buurtwerk. Buren hielpen elkaar dan bij het binnenhalen van het gras. Deze zogeheten noaberhulp deed zich vooral voor langs de grens met Duitsland. In andere streken was dit gebruik niet of minder bekend.

Modeveranderingen

Wat opvalt, is de kleding. In de jaren na de oorlog veranderde de mode snel en die veranderingen gingen aan het platteland niet voorbij. Klederdracht verdween en maakte plaats voor lossere outfits van lichtere, deels synthetische, stoffen die veelal in fabrieken waren geweven. De lange onderbroek maakte plaats voor een korte. In de steden ging de rok tot net onder de knie, maar dat bleek op het platteland, zeker tijdens het hooien, toch niet erg praktisch. Wel lieten vrouwen massaal hun muts in de kast liggen en mannen af en toe hun pet.

Op de foto wordt het hooi uitgespreid om te drogen. Soms werd het ’s avonds op oppers gezet als bescherming tegen regen en dauw. De volgende dag moest het dan opnieuw worden uitgespreid.
Foto: Misset