VarkensOpinie

Hoogst mogelijke waardering

Nederland is uitgeroepen tot het allerbeste voedselland! Aan de Nederlandse economie levert de agrarische handel de grootste economische bijdrage!

Oxfam Novib, een alom gerespecteerde organisatie, waardeert Nederland als beste voedselland ter wereld. Consumenten hebben de keus uit een enorm aanbod, dat bovendien zeer weinig kost. Slechts 10 procent van het besteedbare inkomen wordt in ons land uitgegeven aan eten en drinken. Daarbij komt nog het feit dat voedsel nooit veiliger is geweest dan vandaag. Kortom met lof de hoofdprijs voor Holland wanneer het om voedsel gaat!

59 procent handelsoverschot

Slechts twee dagen na de boodschap van Oxfam Novib doet onze staatssecretaris er tijdens de Grüne Woche in Berlijn nog een schepje bovenop. Terwijl Duitse kranten koppen met ‘Weltmeister Holland’ naar aanleiding van bovenstaand bericht publiceert Sharon Dijksma de agrarische bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar liefst 59 procent van ons handelsoverschot wordt toegevoegd door de agrarische handel. Zonder agrarische sector stond ons land in het rijtje van Griekenland en Zimbabwe.

33 procent waardetoevoeging

Vaak wordt gesproken over exportcijfers, net als bij bedrijven over omzet. De agrarische handel doet dan met €79 miljard een kleine 20 procent van het totaal. Als ondernemers weten we dat omzet weinig zegt, het gaat om de marge, verkopen minus aankopen. Zo ook voor Nederland BV, export min import staat gelijk aan het handelsoverschot. Waar het overige bedrijfsleven voor elke €100 export eerst €95 importeert, heeft de agrarische handel slechts €67 import nodig.

Imago verwaarden

Kortom, de agrarische sector is uitermate belangrijk en vanwege de relatief grote toegevoegde waarde duurzaam bovendien. Het geproduceerde voedsel voldoet aan de allerhoogste eisen. Ons imago kan nauwelijks beter, nu dát nog zien te verwaarden. Dat doen we niet door een passieve rol in te nemen en te reageren op een klein clubje zielige dieractivisten, dat doen we door actief trots uit te dragen en samen te werken aan een reële bijdrage voor de voedselproducent.

Bron: FarmFocus

Beheer
WP Admin