Foto: ANP PluimveeNieuws

Hoogpathogene vogelgriep in West-Vlaanderen

In Menen, nabij Kortrijk in West-Vlaanderen (België) is een besmetting met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij hobbydieren van een handelaar.

Hoewel het vogels bestemd voor de hobbyhouderij betreft, is per 2 september toch een beschermingszone met een straal van 3 kilometer en een bewakingszone met een straal van 10 kilometer afgebakend, omdat meer dan vijftig dieren aanwezig waren op de besmette locatie. In de zones zijn de gebruikelijke beperkende maatregelen van kracht. De zones zullen worden opgeheven na een negatieve screening.

De bij de handelaar aanwezige vogels zijn in de loop van donderdag 2 september gedood en afgevoerd.

Zwaar vogelgriepseizoen in aantocht

Omdat de handelaar de afgelopen weken op meerdere markten dieren verkocht heeft, is het mogelijk dat meer besmettingen bij hobbydieren zullen opduiken. De nationale maatregelen worden desondanks niet strenger gemaakt.

Deze besmetting toont wel dat het H5-virus blijft circuleren bij wilde vogels, net zoals in andere lidstaten, aldus de Belgische Landsbond Pluimvee. “Dit en het gegeven dat de vogelmigratie nog op gang moet komen, lijkt het haast onafwendbaar dat er een zwaar vogelgriepseizoen voor de deur staat.”

Daar het om een besmetting bij hobbyvogels gaat, verandert de vrije OIE-status voor HPAI bij pluimvee in België niet. Dit sluit niet uit dat toch handelsbeperkingen kunnen optreden.

Beheer
WP Admin