Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Hogere kostprijs eieren door EU-eisen

Pluimveehouders hebben te maken met een hogere kostprijs voor eieren als gevolg van regels die door de EU worden opgelegd. De extra kosten lagen in 2021 op zo’n 14% van de totale productiekosten. De extra kosten voor het houden van leghennen in verrijkte kooien nemen een groot deel van deze stijging voor hun rekening.

Tot die conclusie komen onderzoekers van Wageningen in een update van een rapport over de concurrentiepositie van de Europese eiersector. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Europese organisatie van eierhandelaren en ei-verwerkers, Euwep.

Invoerheffingen

In het rapport zijn de effecten van verlaging of afschaffing van invoerheffingen in kaart gebracht. Deze heffingen beschermen de Europese eiersector tegen grote invoervolumes uit derde landen als Oekraïne en de Verenigde Staten (VS). De sector vreest echter dat door vrijhandelsverdragen deze invoerheffingen deels of helemaal worden geschrapt. De concurrentie van deze landen vormt dan een bedreiging voor de sector, vooral voor eipoeder (heel-eipoeder).

Zo kunnen Oekraïne en de VS in een scenario met 50% lagere invoerheffingen ei-poeder leveren tegen een lagere prijs vergeleken met de Europese eiersector. In een scenario met 50% lagere invoerheffingen en een 10% lagere wisselkoers voor de valuta’s in derde landen, liggen de aanbiedingsprijzen van eipoeder uit Oekraïne, de VS en ook Argentinië en India onder het gemiddelde niveau in de Europese Unie.

Bij een scenario zonder invoerheffingen en een 10% lagere wisselkoers voor valuta’s in derde landen, worden alle derde landen zeer goedkope leveranciers van eipoeder in de Europese Unie. De aanbiedingsprijzen liggen dan mogelijk 16% tot 24% onder het gemiddelde niveau in de Europese Unie

Schaaleieren

De kosten van schaaleieren geproduceerd in verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2021 gemiddeld 99 cent per kilo. In de belangrijkste eierproducerende landen varieerden de productiekosten van schaaleieren in 2021 van € 1,01 in Duitsland tot € 0,96 euro per kilo eieren in Polen. In Nederland lagen de productiekosten op € 0,97 per kilo eieren. Vergeleken met het gemiddelde niveau in de EU waren de productiekosten voor schaaleieren in de VS 21% lager, in Oekraïne 19%, in Argentinië 14% en in India 15%.

Ook voor eipoeder waren de niet-EU-landen zeer concurrerend. Vergeleken met het gemiddelde niveau binnen de EU waren de productiekosten voor eipoeder in 2021 lager in de VS (-19%), Oekraïne (-17%), Argentinië (-12%) en India (-15%).

Beheer
WP Admin