Phil Hogan - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Hogan wil weten op welke punten GLB beter moet

Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan wil via een openbare consultatie over de toekomst van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vooral weten wat boeren, burgers en andere geïnteresseerden belangrijk vinden in een nieuw landbouwbeleid. Over de wijze waarop zaken geregeld kunnen worden, stelt Hogan weinig vragen.

Dat blijkt uit de uitgelekte consultatie die in handen is van de Europese groep van maatschappelijke en agrarische organisaties ARC 2020 en Europese nieuwsorganisatie Politico.

Hogan wil weten op welke punten het GLB volgens de ondervraagden versterkt moet worden, bijvoorbeeld het verbeteren van leefbaarheid van het platteland, behalen van klimaatdoelen of verbeteren van de marktpositie van de boer. Ook vraagt de Eurocommissaris of mensen het belangrijk vinden dat het landbouwbeleid bijdraagt aan een oplossing voor de vluchtelingencrisis.

Aftrap ontwikkeling nieuw GLB

Met de twaalf duren wekende consultatie maakt Hogan de officiële aftrap voor de ontwikkeling van het nieuwe GLB vanaf 2020. Hogan wil het beleid vereenvoudigen voor de Europese boeren en tegelijkertijd verdergaande maatregelen treffen voor het beschermen van het milieu. Daarnaast wil hij de mogelijkheden voor risicomanagement voor boeren uitbreiden. Ook moet de reden voor steun aan boeren beter uit te leggen zijn aan de belastingbetaler. Het budget voor het GLB voor na 2020 staat stevig onder druk.De internetconsultatie, bestaande uit 34 vragen, is vanaf donderdag door iedereen in te vullen.

Beheer
WP Admin