Phil Hogan. Foto: Jan Braakman AlgemeenNieuws

Hogan: minder boeren, niet minder werk

Het aantal boeren in de Europese Unie neemt af, maar dat betekent niet dat er minder werk is. Dat zei Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, op bezoek bij de Grüne Woche in Berlijn.

Hogan sprak vrijdag op een internationaal forum over verstedelijking en landbouw, die de Duitse minister van landbouw organiseert parallel aan de internationale landbouwbeurs in Berlijn.

Schaalvergroting hoort erbij

Hogan zegt dat schaalvergroting hoort bij de landbouw. “Iemand die opgegroeid is in de landbouw, zoals ik, weet dat. Maar tegelijkertijd weten we ook dat de industrie om de landbouw heen, die waarde toevoegt aan de landbouwproducten, steeds meer werknemers heeft. Dus minder boeren betekent niet ook minder werk”, aldus Hogan tijdens een geïmproviseerde persbijeenkomst.

Hogan: voedselketen functioneert niet

De landbouwcommissaris zei tijdens het internationale forum dat de voedselketen niet functioneert. “De primaire producent krijgt maar een fractie van de prijs die de stedelijke consument voor zijn hoogkwalitatieve product betaalt. We moeten de moed hebben te erkennen dat deze economische onevenwichtigheid niet langer kan duren.” Om dat probleem te tackelen heeft Hogan een werkgroep onder voorzitterschap van Cees Veerman aangesteld.

Rol boer niet beperkt tot voedselproductie

De landbouwcommissaris zegt dat de rol van de boer niet beperkt is en kan blijven tot voedselproductie. Boeren en tuinders leveren bijdragen aan het landschap, ze dragen bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De stedelijke bevolking is zich daarvan bewust, zegt Hogan. “Een recente peiling onder de Europese bevolking wees uit dat 90% van de Europese burgers gelooft dat landbouw en platteland erg belangrijk zijn voor de toekomst.”

Landbouw heeft uitstoot broeikasgas verminderd

Hij weerlegt dat de landbouw een te grote bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen door een grote vleesproductie. “De vleesconsumptie gaat sowieso omlaag. Maar we moeten niet alleen naar de landbouw kijken als het gaat om het klimaat. Terwijl de landbouw zijn bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een kwart heeft verminderd, is de transportsector met 120% omhoog gegaan. Klimaatverandering is belangrijk. Landbouw moet bijdragen aan de oplossingen, maar er zijn ook andere sectoren. Er moet wel een balans zijn.”

Beheer
WP Admin