Phil Hogan. Foto: ANP AlgemeenNieuws

Hogan: boer niet pakken, maar helpen

De Europese lidstaten en de Europese Commissie moeten er veel meer op gefocust zijn om boeren te helpen bij het incasseren van de inkomenssteun, dan om ze te pakken op gemaakte fouten.

“Ik moedig de autoriteiten aan om boeren te helpen om het aantal fouten te verminderen. Er moet een cultuuromslag plaatsvinden”, aldus Europees landbouwcommissaris Phil Hogan tijdens een ontmoeting met Europese landbouwjournalisten in Brussel.

Perceelsregistratie

Dat een aantal landen er niet in is geslaagd om de perceelsregistratie op orde te hebben, waardoor de uitbetaling aan de boeren uitblijft, laat Hogan op het conto van de lidstaten. “Die landen hebben niet genoeg in hun systemen geïnvesteerd”, aldus Hogan.  “Jammer, want ze hadden voordeel kunnen putten uit die investering.”

‘Het geld voor inkomenssteun is er’

Het ligt volgens Hogan niet aan de Europese Commissie als de lidstaten niet snel genoeg de inkomenssteun uitbetalen. “Wij hebben de regels zo gemaakt dat het kan; het geld is er. Het is aan de lidstaten om het uit te voeren.”

De landbouwcommissaris zegt uit te zien naar de uitkomsten van de besprekingen over de vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid onder Nederlands voorzitterschap.

Beheer
WP Admin