Foto: Canva/shironosov BoerenlevenOpinie

‘Hoe gaat het … Echt?’

In de kersteditie van Libelle staat een mooi interview met Bianca Straathof uit Echten (Drenthe). Ik raad het iedereen aan.

De titel van het artikel komt rechtstreeks bij me binnen: ‘Mijn Fred wordt géén burn-out boer’. Op een heel aansprekende manier vertelt Bianca in het interview over haar avontuur tijdens de boerenprotesten en dat de saamhorigheid tijdens de acties haar gezin een beetje positiviteit en hoop op het erf heeft gebracht.

Niet alleen insiders geraakt

Als boerin ben ik uiteraard bevooroordeeld, maar ik weet zeker dat Bianca’s boodschap ook de Libelle-lezers heeft geraakt die geen insiders zijn en ik ben ervan overtuigd dat ze daarmee begrip heeft gecreëerd voor de hele sector, zonder dat ze zich als slachtoffer heeft laten optekenen. Daar heb ik veel respect voor.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Negatieve spiraal

Dat actie en strijd nodig zijn om de moed erin te houden, herkennen we denk ik allemaal. Van dichtbij maakte ook ik mee wat langdurige negativiteit doet. Als je filter stuk is of dreigt te raken, lijkt de hele maatschappij zich tegen je te keren, hebben dierenactivisten te veel macht, heeft ‘de politiek’ het helemaal bij het verkeerde eind en lig je wakker van de accountmanager van de bank. Of dat terecht is of niet, doet niet ter zake. De negatieve spiraal doet zijn werk wel.

Voor mensen met een betaalde baan is een burn-out op persoonlijk vlak niet minder erg dan wanneer het een boer treft. Echter, de gevolgen van langdurig opgebrand zijn terwijl je dagelijks een complexe onderneming moet runnen voor eigen rekening en risico, zijn zeer ingrijpend en soms zelf fataal.

Lees meer over burn-outs op de boerderij en hoe je de signalen ervan kunt herkennen

Grote zorgen over de toekomst

Op oudjaarsdag stapte een jong familielid van ons uit het leven. Naar wat er allemaal in zijn hoofd omging voordat hij deze dramatische keuze ten uitvoer bracht, kunnen we alleen maar gissen. Heel veel mensen, ook agrarische collega’s, maken zich meer zorgen over de toekomst dan ze willen toegeven.

In plaats van het nietszeggende ‘De beste wensen’, wens ik iedereen die dit leest oprechte interesse in de ander. Vraag eens aan iemand hoe het nu écht met hem of haar gaat en neem geen genoegen met een beleefd en gewenst antwoord. Oprechte aandacht voor een ander, is mijn wens voor 2021.


Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel dan 0800-0113 of kijk op www.113.nl . Contact kan 24 uur per dag en mag desgewenst anoniem.

Beheer
WP Admin