Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

Hoe dichterbij de wolf komt, hoe groter de weerstand

De wolf mag van de meeste mensen wel in Nederland zijn, maar niet te dichtbij. Ongeveer 1.500 respondenten van een opinieonderzoek laten blijken weinig gecharmeerd te zijn van de aanwezigheid van het roofdier, zeker niet als hij in de buurt komt.

De wens om de wolvenpopulatie binnen de perken te houden, neemt toe als de wolf dichterbij wordt gesignaleerd.

Het opinieonderzoek, uitgevoerd door Zest Marketing in opdracht van de Stichting Annemieke, is dinsdag 28 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders de aanwezigheid van de wolf in Nederland niet duldt. Ongeveer twee derde vindt dat er een maximum moet worden gesteld aan het aantal wolven; 1 op de 5 vindt dat de wolf zijn eigen gang moet gaan.

Afschot

Ongeveer twee derde vindt dat een wolf mag worden afgeschoten als het dier vee, paarden, huisdieren of mensen aanvalt. Ongeveer twee derde vindt ook dat de moeflon in Nationaal Park De Hoge Veluwe niet mag worden opgeofferd aan de wolf, mede vanwege het belang van de moeflon voor de biodiversiteit. Een groot deel van de respondenten (ongeveer 60% vindt dat speciale gebieden moeten worden aangewezen, waar de wolf mag verblijven. 1 op de 8 denkt ‘zeker’ of ‘zeer zeker’ dat wolven illegaal in Nederland zijn uitgezet.

Beheer
WP Admin