AkkerbouwOpinie

Hocus Pocus

Een nieuw middel zou drift fors beperken en beter werken onderin het gewas. Ik was sceptisch, maar de beloften kwamen wél uit.

We maken het allemaal wel eens mee: een vertegenwoordiger van je leverancier of zomaar een wildvreemde verkoper die je wil proberen te overtuigen van een of ander ‘wondermiddel’ voor een bepaalde toepassing. Het verhaal dat ze vertellen is altijd heel enthousiast en klinkt ook vaak nog wel geloofwaardig. Maar vaak blijkt het in de praktijk toch ietsje minder goed uit te pakken.
Zo introduceerde mijn leverancier van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op een voorlichtingsochtend dit voorjaar een middel dat na toevoeging aan de spuitvloeistof een aanmerkelijke vermindering van de drift bewerkstelligt. Door de hogere snelheid van de druppels werd ook nog eens een betere bedekking onderin het gewas geclaimd.

Het was een goed verhaal dat ze vertelden en ook de uitgereikte brochure beloofde veel goeds. En om het middel nog extra te promoten kreeg iedere bezoeker een waardebon die bij inlevering goed was voor een 10 liter bus van het wondermiddel. Ik stond er wat sceptisch tegenover en de waardebon belandde in de la. Totdat een van mijn spuitklanten mij belde en me vertelde dat hij een advertentie in een vakblad had gelezen over dit middel.
Dus toen toch maar even mijn gratis bus opgehaald en het spul uitgeprobeerd tijdens het spuiten van de sojabonen eerder deze week.

Praktijktest toont het gelijk

Het was knap winderig en je kon wel een nevelwolkje zien achter de spuitboom. Toen het antidriftmiddel in de tank gekieperd en weer verder. En inderdaad, zo gauw de spuitvloeistof met het middel de spuitdoppen bereikte was plots alle drift verdwenen, werkelijk wonderbaarlijk.
Ook kon je zien dat het spuitbeeld anders was, mogelijk door de hogere snelheid van de spuitdruppels en dus mogelijk een betere indringing in het gewas.
In elk geval maakte men deze keer wel de beloftes waar.

Overigens heb ik met mijn huidige leverancier altijd goede ervaringen als het gaat om hun adviezen. Zo raadde men mij enkele jaren geleden, aan, toen ik net klant geworden was, om calcium te spuiten op mijn uien. Nou had ik dat wel vaker gedaan op advies van mijn vorige leverancier, maar ik heb er toen nooit veel effect van gezien. Maar nee, wat zij mij aanraadden te gebruiken was een andere calciumformule en ik zou er echt baat bij hebben. Ook toen hadden zij gelijk, het effect op de uien was heel duidelijk zichtbaar: een door elkaar gewaaid, wat ingezakt gewas stond twee dagen later weer keurig netjes rechtop.
Toen ik deze ervaring vertelde aan een vriend van mij in Nederland was die zeer geïnteresseerd in het product. Ik heb er toen voor gezorgd dat men dit middel nu vanuit Canada naar Nederland exporteert.
Wie meer wil weten over deze middelen moet maar even reageren.

Foto: Jan Zonderland

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin