PluimveeAchtergrond

Hittetips voor pluimveehouders

Het gros van de vleespluimveebedrijven is goed voorbereid op de tropische temperaturen van deze week. Op een enkel bedrijf kunnen problemen ontstaan. Het is in ieder geval oppassen geblazen. Dat zegt Patrick van den Hurk, vleeskuikenhouder en hoofd vleespluimvee bij Coppens Diervoeding.

Met temperaturen van meer dan 30 graden wordt het de komende dagen tropisch warm. Aanstaande zaterdag gaat het kwik plaatselijk richting de 40 graden. Vleespluimveebedrijven, vooral die in het oosten en zuiden van ons land, bereiden zich voor op de hitte. Patrick van den Hurk, hoofd vleespluimvee bij Coppens Diervoeding en vleeskuikenhouder in het Brabantse Biezenmortel, denkt dat het gros van de vleespluimveebedrijven de hitte weet te doorstaan, uitzonderingen daargelaten. “De meeste bedrijven zijn gemoderniseerd. De isolatiewaardes van de stallen zijn veel hoger dan vroeger en er zijn meer ventilatiemogelijkheden dan voorheen. Er is flink geïnvesteerd in dierwelzijn. Veel nieuwgebouwde stallen voldoen aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.”

Opletten

De kuikens van Van den Hurk in Biezenmortel zijn vandaag (woensdag 1 juli) 17 dagen oud. Zelf verwacht hij dan ook geen problemen. Op bedrijven met zwaardere kuikens is het echt opletten geblazen. “Het wordt extreem warm, vooral zaterdag. Ik heb dan een barbecue, maar die ga ik afzeggen. Ik wil thuis toch een oogje in het zeil houden.”

Hoge nood

Bedrijven met zwaardere kuikens proberen ruimte te creëren door extra kuikens uit te laden, zo weet Van den Hurk. Slachterijen werken hier volgens hem goed aan mee. “Ze kijken waar de nood het hoogst is en zijn bereid mee te werken.”

Voorzieningen controleren

Van den Hurk raadt vleespluimveehouders aan waterleidingen en koelsystemen na te lopen om op warme dagen niet opeens voor ongewenste verrassingen te staan. “Check daarom ook of je noodstroomvoorziening op orde is en werkt”, zo zegt hij. Om hittestress te voorkomen adviseert Van den Hurk vitamine c toe te voegen aan het drinkwater. Ook het aanpassen van het voerschema kan helpen.

“Ga in ieder geval niet massaal voeren op het heetst van de dag. Zorg dat je goed bent voorbereid en blijf bij de les.”

Hitte doorstaan

Van den Hurk heeft extreem warme dagen op zijn bedrijf tot dusverre altijd goed doorstaan. “In augustus 2012 was het hier ook een keer erg heet. We hadden toen net onze nieuwe stallen in gebruik. We hebben toen ook extra kuikens uitgeladen om problemen voor te blijven.”

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel