Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

‘Hij kan zich meten met moderne trekkers’

Aan het werk met deze sterke Massey Ferguson 35X kleven voor Maarten de Jong de beste herinneringen.

“Vroeger heb ik trekkers gehad die vergelijkbaar waren met mijn beide huidige oldtimers. Ik heb ze in de loop der tijd verkocht en ben zelfs overgegaan naar John Deere. Maar na de verkoop van het bedrijf begon het te kriebelen en heb ik puur uit nostalgie eerst de 35X gekocht. Ongeveer een jaar later kwam ik de 65 tegen. Beiden hebben multipower, maar de 35X heeft toch echt mijn voorkeur. Daaraan heb ik van vroeger uit de meest goede herinneringen.”

Massey Ferguson 35X. - Foto's: Hans Banus

Massey Ferguson 35X. – Foto’s: Hans Banus

“In 1959/1960 kochten we een nieuwe 35X. Die was voor onze manier van werken zoveel beter dan de Mc Cormick die we op dat moment hadden. Hij paste in het gebruik gewoon beter bij ons. Hij heeft een uitstekende diepteregeling en kan zich qua type naar zijn leeftijd en capaciteit nog steeds meten met de moderne trekkers.

Ik heb er ontzettend veel mee geploegd, vooral op een paar grote stukken in Flevoland. Dat deden we met een tweeschaar Rumptstad-wentelpoeg, dus zo snel ging dat niet. Het is een gebruiksvriendelijke trekker, de bediening is vrij logisch en motorisch is hij naar zijn pk’s gerekend erg sterk. De Mc Cormick die we vroeger hadden, was zwaarder dan de Massey Ferguson, maar hij kon minder. Met de multipower kun je schakelen zonder te koppelen. Dan kun je in elke versnelling zo’n 30% sneller, door een hendeltje over te halen.”

Naam: Maarten de Jong (71). Woonplaats: Mantinge (Drenthe). Beroep: gepensioneerd akkerbouwer met nog 20 hectare eigendom.

Naam: Maarten de Jong (71). Woonplaats: Mantinge (Drenthe). Beroep: gepensioneerd akkerbouwer met nog 20 hectare eigendom.

“De 35X gebruik ik alleen voor wedstrijden, de 65 gebruik ik voor het ploegen thuis en af en toe eens voor een wedstrijdje. Ik ga echt overal naartoe waar ik mag starten, dat zijn zo’n vijftien wedstrijden per jaar. Ik heb er speciaal een vrachtwagen voor. Samen met een vriend maken we zo heel wat kilometers per jaar. Hij hangt zijn aanhanger met trekker achter mijn vrachtwagen en samen tokkelen we overal heen.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 24 van dinsdag 14 maart en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd.