Foto: Koos Groenewold BoerenlevenOpinie

‘Het lot van de mol’

Mollen zijn irritant. Maar zou de mol ooit een comeback maken als populair dier dat geld opbrengt?

Grenzeloos populair tv-programma: Wie is de Mol. Komt vast weer komend winterseizoen! Ikzelf heb er niet het geduld voor om Wie is de Mol goed te volgen. Heb het trouwens toch altijd mis, dus ik kijk vaak pas op ’t einde een beetje mee met Henk.

Echte mollen zijn natuurlijk gewoon irritant. Maar ook een compliment, want je hebt dan immers goed bodemleven. Het zand van de mollenbulten is niet goed voor in de kuil en voor de koeien. Dus ook wij zijn ze liever kwijt dan rijk.

Goede mollenvanger

Sinds een paar jaar hebben we een heel goede mollenvanger. Dat merkt ook onze voerspecialist op. Het is duidelijk te zien in de resultaten van de kuilmonsters en in het voer.

Onze mollenvanger is een boerenzoon van ruim 70 jaar oud die afkomstig is van het Friese platteland. Hij herinnert zich nog fijntjes hoe hij vroeger al mollen leerde vangen met een Friese Stabij. De vangst werd gevild en de mollenvelletjes lagen achter de kachel te drogen. Een mooie bijverdienste, zeker voor de arme jongens van de zandgronden die wel een kwartje per velletje konden vangen bij handelaren. Deze velletjes kwamen terecht in bontjassen.

‘Een bontjas van mollenvelletjes is niet meer zo gewild’

Geinig hoe zaken veranderen. Een bontjas van mollenvelletjes is niet meer zo gewild. Iets met zielig en de anti-bontbeweging. Maar omdat ik natuurlijk met één been in het zakenleven sta, zie ik ook de andere kant. Werkelijk overal waar ik kom, en dan met name bij vergaderingen, zie ik ‘mollen’ verschijnen. Prachtige schriften die zomaar € 10 per stuk kosten. Het is een ware hype, bij elke training of workshop die je bijwoont krijg je zo’n mooi schriftje.

‘Ik moet altijd aan mollen denken als ik die boekjes zie liggen’

Nu zullen ze niet allemaal van echt leer zijn maar de naam verraadt al het een en ander over de herkomst. Ze heten namelijk ’Moleskine’-boekjes. Een simpel schriftje met afgeronde hoeken en een elastiek op de pagina’s bij elkaar te houden. Ik moet dus altijd aan mollen denken als ik die boekjes op tafel zie liggen.

Het merk Moleskine bestaat al meer dan twee eeuwen en naar verluidt hebben de groten der aarde deze opschrijfboekjes gebruikt om hun geniale ideeën in op te tekenen. Via het internet begrijp ik dat het tegenwoordig vooral om imitatieleer gaat. Maar toch, de mol heeft een belangrijke rol gespeeld in ons leven en zelfs mensen ‘op stand’ waren er gecharmeerd van.

Verworden tot uitschot

Nu is het een dier dat verworden is tot uitschot. Zonder pardon veroordeeld tot de mollenklem met een klein stukje vaalgeel pvc-buis als grafsteen. Wat kan de wereld toch veranderen. Wie weet, ooit, maakt de mol weer een comeback als populair dier dat geld opbrengt.

Maar voor nu is het vooral een diertje waar iedereen van baalt, behalve FJ. En heel veel leeftijdsgenootjes van FJ met hem. Want in de Tovertuin van tante Perenboom is Molletje het beste vriendje van Woezel en Pip. Wellicht, na Wie is de Mol, is dit een tweede voorzichtige stap van de mol om terug te keren in het leven van de mens.

Beheer
WP Admin