Veel boeren doen al van alles op het gebied van klimaat. Ze hebben bijvoorbeeld zonnepanelen. - Foto: Canva BoerenlevenColumn

‘Het bestaat echt: klimaatstress’

Angst voor hitte en droogte kan somber stemmen, tenzij je iets gaat doen. Boeren zijn al bezig.

Er is een verschijnsel opgedoken waar ik aanvankelijk wat lacherig over deed, maar wat toch echt een probleem schijnt te zijn: klimaatstress. Het CBS inventariseerde recent dat driekwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Een onbekend deel daarvan lijdt er echt onder. Bij hen ligt klimaatdepressie op de loer, een begrip waar ik dus eerst wat om gniffelde maar nu niet meer.

Want ik vond de berichten over Griekenland en Turkije ook vreselijk, het was er langdurig 45 graden. Gruwelijk vond ik ook de verschroeide delen van Canada en Amerika waar het tot 50 graden kwam. Vroeger op school leerde ik dat het alleen in Alice Springs in Australië zo heet kon worden en van stripfiguur Lucky Luck stak ik op dat Death Valley niet voor niets zo heette. Ook snoeiheet. Maar overal elders zat je safe.

Dat is echter niet meer zo. Dit jaar verloopt gemiddeld redelijk koel, maar volgend jaar kan het met een paar knallende hittegolven zomaar weer raak zijn. Het is al met al erg onzeker. Hoe moet dat met onze kinderen, vragen de gestresten zich af, want met een beetje mazzel zingen de huidige vijftigers het nog wel uit, maar de tieners van nu zijn de pineuten van straks.

Klimaat

Er zijn weliswaar zorgen over de schade van drie jaar droogte en recent de overstromingen in het Zuiden, maar psychische klimaatangst heb ik bij boeren en boerinnen nog niet opgemerkt. Misschien is het ook niet iets waar je makkelijk over praat. Voor je het weet, zit je in het hoekje van de klimaatwappies en de Greta-aanhangers want mensen zijn snel met hun oordeel: wie zich zorgen maakt, is kennelijk vóór het klimaat en tégen de … ja, wat? Tegen de boeren? Er zijn boeren die het zo opvatten, die de aanpak van de CO2-uitstoot voelen als kritiek op de landbouw en meer specifiek op hun eigen bedrijf. En aangezien boeren sterk versmolten zijn met hun bedrijf, voelt de kritiek als een pijnlijke aanval op henzelf. Dat is misschien ook wel een vorm van klimaatstress, maar niet de vorm waar klimaatpsychologen op doelen.

Overigens leiden klimaatangsten vooralsnog niet tot een run op de geestelijke gezondheidszorg. Veel ‘patiënten’ komen er uiteindelijk zelf wel uit, onder meer door erover te praten met gelijkgestemden. Een heel effectieve methode schijnt ook te zijn om iets, hoe groot of klein ook, te gaan doen aan het klimaatprobleem. Dat zorgt immers voor een gevoel van grip hebben op de zaak. Veel boeren doen al van alles, ze hebben zonnepanelen en windmolens, ze verhogen de sponswerking van de bodem, ze kiezen rassen en gewassen die beter tegen droogte of verzilting kunnen, kortom, er gebeurt behoorlijk wat. Misschien hebben boeren juist daarom wel geen of nauwelijks psychische klimaatstress, ze blijven niet op de bank zitten, ze dóen.

Reacties

  1. Je moet je aanpassen aan de omgeving. Ook als die een keer verandert. Je gek laten maken door lieden die daar beter van worden is dom. Als er mensen zijn die geen kinderen op deze wereld willen zetten is alleen maar goed. Toch een soort geboortebeperking. Trouwens de afrikanen doen dat niet. Daar komen er over een tiental jaren veel van bij. Die hebben geen klimaatstress.

  2. Beste Margreet. Zolang de IPPC de bloedhete dustbowl jaren 30 van de vorige eeuw moet weg poetsen om het heden heter te laten lijken is dat door het GEBREK aan hete temperaturen en niet door een teveel er van. Zomers waarin duizenden mensen stierven van de hitte aan beide kanten van de oceaan zijn al vele jaren niet meer voorgekomen. Er zijn gewoon data van dus het is helemaal niet nodig om je op te laten naaien door de klimaat propaganda machine.

  3. De brandstof slurpende vliegtuigen zitten nog steeds vol op weg naar verre vakantie bestemmingen, dus de gemiddelde mens maakt zich niet echt druk om het klimaat!

Beheer
WP Admin