Mestvergisting op landbouwbedrijf. Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Hermans wil wetvoorstel bijmengplicht groen gas snel naar Tweede Kamer sturen

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei wil het wetsvoorstel voor de bijmengplicht voor groen gas zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer sturen. Dat zei ze tijden een debat in de Tweede Kamer over de Klimaat- en Energieverkenning.

“We wachten nog op een reactie van Europa. De Raad van State moet dan ook nog een advies geven. Maar zodra dat er is, zal dat voorstel snel naar de Kamer komen”, reageerde Hermans op vragen van VVD, BBB, CDA, ChristenUnie en SGP. Deze partijen willen dat het voorstel zo snel mogelijk komt. Het moet een extra stimulans zijn om mestvergisting een boost te geven.

De partijen zijn voorstander van initiatieven voor mestvergisting omdat het ervoor zorgt dat Nederland minder afhankelijk wordt van het buitenland qua energievoorziening door de productie van groen gas. Daarnaast draagt het stevig bij aan de klimaatdoelen omdat het zorgt voor reductie van broeikasgassen en tevens de stikstofuitstoot reduceert.

Trage vergunningverlening

Mestverkenner Raymond Knops constateerde recent in zijn verkenning naar de opschaling van mestverwerking dat de bijmengplicht van groot belang is voor de economische haalbaarheid van mestverwerkingsprojecten. Pieter Grinwis (CU) constateert dat huidige initiatieven niet goed van grond komen vanwege trage vergunningverlening en een te lage SDE-vergoeding.

Het wetsvoorstel voor de bijmengplicht voor groen gas dat nu voorligt in Brussel is een aangepaste versie van de eerdere plannen. Het nieuwe voorstel biedt de mogelijkheid om al het groene gas dat in Nederland in het gasnet wordt ingevoerd, mee te tellen onder de bijmengverplichting. Naast groen gas dat in Nederland wordt geproduceerd, is het dan ook mogelijk om groen gas in fysiek gescheiden stromen (als bio-LNG of bio-CNG) te importeren en in het Nederlandse gasnet in te voeren via daartoe geschikte installaties.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer bleken met name BBB en PVV heel terughoudend als het gaat om extra klimaatmaatregelen om de klimaatdoelen te halen.